2020’de Altın ve Döviz’in Genel Durumu

1 min read

Altın ve döviz fiyatları güncel siyasetin mevcut durumuna ve ekosisteme endeksli olarak yukarı ve aşağı grafiklerle seyir izlemektedir. Özellikle ülkeler arasında mevcut bulunan gerilimlerin artması, ÇİN VE ABD arasındaki ticaret anlaşmasının halen daha sonuçlandıramaması ve belirsizliğini koruması gibi nedenlerle başta altın olmak üzere dövizlerde ciddi hareketler gözlemlenmektedir.

Ülkelerin ve dünya ekosisteminin var olan güvensiz politik durumu özellikle güvensiz yatırımcıyı güvenli bir liman olarak gördükleri altına sevk etmektedir. Bu sebeple 2019 yılından itibaren altın sürekli bir yükseliş göstermektedir. Özellikle de ABD ve İran gerilim sonrası ciddi bir yükseliş ivmesi yakalayan altın bu çıkışını sürdürmektedir.

2017 yılı itibarı ile küresel ekonomik sistemindeki mevcut gidişattan endişe duyan başta Türkiye gibi ülkeler yurtdışında farklı ülkelerde bulunan altınlarını geri almaya başladı. Türkiye başta İngiltere ve ABD olmak üzere yurtdışındaki altın rezervlerini ülkesine taşıdı. Hatta Türkiye mevcut Altın stokları dışında güvenli bir döviz olan altın stoklarını arttırmaya ve hızla altın satın almaya başladı.

WGC’nin Altın Raporuna göre 2019 yılında TCMB, dünya merkez bankaları arasında en fazla altın alan merkez bankası oldu.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe