Basmati pirinçli yayla çorbası nasıl yapılır? Püf noktalarıyla yayla çorbası!

2 mins read

Özellikle kış mevsiminin vazgeçilmez yemeklerinden biri içimizi şöyle bir ısıtan, karnımızı da doyuran lezzetli çorbalardır. Ülkemiz çorba çeşitliliği açısından zengin bir ülkedir. Bu konuda gerçekten şanslıyız. Pek çok çorba çeşidi bizim mutfağımızda yer almaktadır. Ülkemizde sıklıkla yapılan ve sevilerek tüketilen çorbaların başında yayla çorbası gelmektedir. Yayla çorbası yapımı hem kolay hem zor olan bir çorbadır. Püf noktalarına dikkat edilirse eğer bütünüyle kolay bir çorbadır..

Biz bu içeriğimizde püf noktalarına dikkat ederek basmati pirinçli yayla çorbası tarifini sizler için yazdık. Peki basmati pirinç nedir?

Basmati pirinç diğer pirinçlere göre daha ılık bölgelerde yetişen, diğer pirinçlerden daha uzun ve büyük olan bir pirinç çeşididir. Basmati pirinç diğer pirinçlerden daha besleyici ve sağlıklıdır. Basmati pirincinin içinde nişasta ve gluten yoktur. Bu nedenle kolayca sindirilmektedir. Ayrıca basmati pirinç şişkinlik ve ödem yapmamaktadır. Basmati pirincin glisemik indeksi düşük olduğundan uzun süre tokluk hissi yaratır böylece kan şekerini de dengede tutar. Basmati pirinç besin değeri açısından diğer pirinç türlerinden daha sağlıklıdır.

Diğer pirinçlere göre farklı ve daha sağlıklı olan basmati pirinç ile yayla çorbası yapılabilir mi? Yapılabilir tabi neden yapılamasın. İşte tarif:

Malzemeler:


1 kahve fincanından biraz az basmati pirinç.
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir buçuk litre su
Tuz

Terbiyesi için:


Bir su bardağı oda sıcaklığında yoğurt.
Bir kahve fincanından bir parmak kadar az beyaz un.
İki diş sarımsak rendesi.
Bir yemek kaşığı sirke.

Sosu için


İki yemek kaşığı tereyağ
Bir yemek kaşığı nane
İsteğe göre pul biber

Basmati Pirinçli Yayla Çorbası Hazırlanışı:

1- Bir buçuk litre su, basmati pirinç, sıvıyağ ve tuzu bir tencereye alın.
2- Pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
3- Ayrı bir kabın içerisine oda sıcaklığındaki yoğurt, sarımsak, sirke ve unu alarak iyice çırpın.
4- Burada püf notka malzemelerin oda ısısında olmasıdır.
5- Pirinçler yumuşadıktan sonra tenceredeki sudan yavaş yavaş terbiyenin içine alın ve hızlıca karıştırın. Ardından terbiyeyi yavaş yavaş tencereye boşaltın ve bu esnada çorbanızı karıştırmaya devam edin.
6- Çorba kaynayıncaya kadar karıştırın.
7- Çorba kaynadıktan sonra karıştırmayı bırakabilirsiniz.

8- Ayrı bir tava veya sos cezvesinin içinde tereyağını eritin ve naneleri yakmadan kavurun. Ardından sosu dilerseniz tencereye dilerseniz de kaselerin üzerine ekleyin.

Yayla çorbasının püf noktası kesilmemesi için karıştırmak ve malzemeleri oda ısısındayken kullanmaktır.

Basmati pirinç diğer pirinçlere göre daha fazla suya ihtiyaç duyduğu için pişirdikten sonra katılaşırsa çorbanıza su ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe