Elbise nasıl ütülenir? Elbise ütülerken nelere dikkat edilmelidir?

3 mins read

Elbiseler kadınlar için günlük yaşamın vazgeçilmez parçaları arasında yer almaktadır. Kombinlemesi kolay olan parçalar olmasının yanı sıra rahatlığıyla da kadınların bir numaralı kıyafet tercihlerinden biri olarak dolaplarda kendilerine bir askı bulmaktadırlar. Elbiseler ile günlük kombinler yapılabileceği gibi elbisenin kumaşına, rengine ve desenine bağlı olarak özel gün ve toplantılarda da tercih edilebilecek kombinler yapmak mümkündür.

Elbiseler moda dünyasının vazgeçemediği ve hatta vazgeçemeyeceği giyim ürünleridir. Uzun, kısa, yırtmaçlı… Tüm elbiseler tarihin her döneminde kadın dolaplarında kendilerine mutlaka yer bulmuştur. Eee ne demişler? Her genç kızın gardırobunda mutlaka bir siyah elbise bulunmalı. Joker eleman gibi.

Sabah okula giderken, öğlen arkadaşlarla kafede buluşurken veya akşam ilk buluşmaya giderken elbise tercih ettiniz. Gün sonunda elbiseler yıkandı ve kurutuldu. Tekrar giyilmek üzere dolaba kaldıracaksınız. Peki öylece kaldırıp asacak mısınız dolaba? Elbiselerimizin uzun ömürlü olmasını istiyorsak bakımını da iyi yapmamız gerekiyor. Elbiseleri sadece yıkamak yetmez, ütülemek de gerekir. Peki elbise ütüsü nasıl yapılır? Elbise nasıl ütülenir?

Elbise nasıl ütülenir?

Ütü yapmanın pek çok püf noktası vardır. Ütülediğimiz parçanın cinsinden tutun kumaş yapısına kadar her şey ütü yöntemini etkilemektedir. Doğru ütü yöntemi kıyafetleri hem daha rahat ütülememizi hem de uzun yıllar kullanmamızı sağlar. Elbise ütülerken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır.

Elbise ütüsüne her zaman küçük parçalar ile başlamamız gerekiyor. Aslında ütü yaparken her zaman küçük parçalar ile başlanmalıdır. Daha sonra elbiseye şöyle bir bakılır.

1- Eğer elbisenin yakası veya fırfırları varsa ütü masasına yerleştirilir, önce tersinden sonra asıl yüzünden ütülenir.
2- Uzun kollu elbiselerin kollarını ütülemek için kol tahtası kullanmak daha iyi sonuç verecektir. Elbise kolunun manşetleri önce düz şekilde iç, ardından yine aynı şekilde dış kısmı ütülenmelidir.
3- Elbisenin büzgülü kısımlarına ütü ucu sokularak ütülenmelidir.
4- Elbisenin pilisi varsa iplik yönlerinin kaymamasına dikkat edilmeli ve pililer elle iyice düzeltildikten sonra buharlı ütü ile aşağıdan yukarıya ütülenmelidir.
5- Takma kollu giysilerde kol oyuntusu dikiş paylarından içten ütülenmelidir.
6- Elbisenin beden kısmı ütü tahtasına geçirilir ve bedenin ön kısmından başlanarak ütülenir. Ütülenen kısım çevrilerek diğer tarafa geçilir.
7- Elbisenin kumaşı üzerinde dairesel hareketler yapılmaz, iplik boyu yönünde ütülemeye dikkat edilmelidir.
8- Saten, ipek kumaştan olan elbiseler tersinden ütülenmelidir.
9- Elbisenin göğüs formunu vermek için göğüs yastığı kullanmak gerekir ya da göğüs kısmına yumuşak yuvarlak bir kumaş yardımıyla da şekil verilebilir.
10- Elbise yıkanmış ise önce mutlaka tersinden, dikiş yerlerinin açılması için ütülenmesi gerekir.

Elbiseler, tozlardan ve dış etkenlerden korunması için dolapta düzenli olarak yerleştirilmelidir. Kirli, yıkanması gereken elbiseler, temizleri ile aynı dolaba konulmamalıdır. Dolaba sadece temiz elbiseler yerleştirilmelidir. Dolabın ortamını sağlıklı tutmak için dolaba naftalin asılabilir. Deri elbiseler sarılmadan veya bir elbise torbasına konulmadan dolaba asılmamalı ve yerleştirilmemelidir. Uzun giysiler, biçimlerinin bozulmaması için yere sürünmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. Havalanmayı sağlamak için dolabın kapısı belirli zamanlarda açık bırakılmalıdır. Trikolar ve yünlü elbiseler genellikle katlanmalıdır. Ağır işlemeli ve süslü gece elbiseler de katlanmalıdır çünkü üzerindeki işlemelerin ağırlığı askıda elbisenin formunu bozabilir.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe