Son zamanlarda okuyucularımızdan biri bize e-posta gönderdi ve WordPress gönderilerinden ve sayfa URL’lerinden sayılardan nasıl kurtulacağımızı sordu. Varsayılan olarak WordPress, URL’lerde güzel anahtar kelime metni yerine posta kimliklerini (sayılar) kullanır. Bu SEO için kötüdür. Diğer durumlarda, WordPress, kullanıcıların önünde kötü görünen gönderi, sayfa, kategori veya etiket URL’lerinizin önüne -2 ekler. Bu yazıda, WordPress URL’lerinden sayılardan nasıl kurtulacağınızı göstereceğiz.
Kalıcı Bağlantı URL Yapısı
WordPress, SEO dostu URL yapısı için destek oluşturmuştur. Tek yapmanız gereken yönetici alanında Ayarlar » Kalıcı Bağlantılar sayfasını açmak ve siteniz için bir URL yapısı seçmek. Bir dizi seçenek mevcuttur. SEO dostu olduğundan ve başkalarının sitenizi arama motorlarında keşfetmesine yardımcı olacağından, URL’de yayın başlığınızı gösteren bir URL yapısı seçmenizi öneririz. Kalıcı bağlantıları kurduktan sonra, değişikliklerinizi kaydetmeniz gerekir.
WordPress artık önceki tüm gönderilerinizin URL’lerini de otomatik olarak değiştirecek. Eski URL’leri bir yere gönderdiyseniz endişelenmeyin çünkü WordPress bu kullanıcıları otomatik olarak yeni URL’lere yönlendirecektir.
Özel Slug
Şu anda Pretty Permalinks kullanıyor olsanız bile, posta URL’nizdeki numaralardan kurtulmak isteyebilirsiniz. Bunun en yaygın nedeni, başlığı olmayan bir gönderi yayınlamanızdır.
Unutmayın, WordPress URL’de görüntülenecek metni gönderinizin başlığından seçer, bu nedenle gönderinizin bir başlığı yoksa WordPress URL’de gönderinin kimliğini kullanır. WordPress’e posta numarası yerine URL’de ne kullanılacağını manuel olarak söyleyebilirsiniz.
Gönderi başlığının hemen altında, gönderinizin URL’sini ve yanında bir Düzenle düğmesi göreceksiniz. Düzenle düğmesine tıklamak, URL’yi düzenlenebilir hale getirecektir. Bu düzenlenebilir kısma post-slug adı verilir. Gönderi bilgisi olarak kullanmak istediğiniz metni URL’ye girebilirsiniz.
Not: URL bilgi kısmına yalnızca harf, sayı ve tire ekleyebilirsiniz.
Yinelenen Gönderiler ve Sayfalar
Bazen özel slug’u düzenlediğinizde bile, URL’lerinize -2 eklenmeye devam eder. Örneğin, yeni bir hakkında sayfası oluşturuyorsunuz.
Şimdi bu -2’den kurtulmak ve onu /about/ olarak almak istemez miydiniz? Bu sorun, aynı sümüklü böcek zaten kullanılıyorsa oluşur.
Tüm gönderilerinizi ve sayfalarınızı kontrol ederek aynı sümüklü böcek (ör. /about/) olup olmadığını kontrol edin. Bir tane bulursanız, kullanmadığınız sürece silmeniz gerekir. Çoğu zaman, aynı sümüklü böcek ile aktif bir sayfa bulamazsınız.
Bu, Çöp Kutusu klasörüne bakmanız gerektiği zamandır. Bir WordPress gönderisini veya sayfasını çöpe attığınızda, tamamen silinmez. Kalıcı olarak silinmeden önce 30 gün çöpte kalır. Bu, yanlışlıkla sildiyseniz, çöpe atılan öğeyi geri yükleme seçeneği sunmak için yapılır.
Gönderi veya sayfa çöp kutusunda kaldığı sürece, bilgi yeniden kullanılamaz. Bu nedenle, /about/ slug’unu yeniden kullanmak istiyorsanız, çöp klasöründe bulunan Hakkında sayfasını silmelisiniz. Bunu yaptıktan sonra, yukarıda gösterilen yöntem gibi slug’unuzu düzenleyebilmeli ve -2’den kurtulabilmelisiniz.
Bu teknik, kategoriler ve etiketler için de çalışır.