Tarih nedir? Kısaca tarih bilimi nedir? Tarihin türleri ve özellikleri nelerdir?

7 mins read

Tarih, geçmişin incelenmesidir – özellikle geçmişin insanları, toplumları, olayları ve sorunları – ve bunları anlama çabalarımızdır. Tüm insan topluluklarında ortak olan bir arayıştır.

Hikayeler, kimlik ve bağlam
Tarih, muazzam bir hikaye, büyük kişilikler ve kargaşa ve zafer hikayeleriyle dolu yuvarlanan bir anlatı şeklini alabilir. Her nesil tarihe kendi bölümlerini eklerken, daha önce yazılmış bölümlerde yeniden yorumlayıp yeni şeyler bulur.

Tarih bize bir kimlik duygusu verir. Nereden geldiğimizi anlayarak kim olduğumuzu daha iyi anlayabiliriz. Tarih, yaşamlarımız ve varlığımız için bir bağlam duygusu sağlar. İşlerin nasıl olduğunu ve geleceğe nasıl yaklaşabileceğimizi anlamamıza yardımcı olur.

Tarih bize insan olmanın ne demek olduğunu öğretir, insan ırkının büyük başarılarını ve feci hatalarını vurgular. Tarih aynı zamanda, toplumlarımızı herkesin yararına daha iyi nasıl organize edip yönetebileceğimize dair ipuçları vererek bize örneklerle de öğretir.

‘Tarih’ ve ‘geçmiş’
Tarih okumaya yeni başlayanlar genellikle tarih ve geçmişin aynı şey olduğunu düşünürler . Olay bu değil. Geçmiş , daha önceki bir zamana, içinde yaşayan insanlara ve toplumlara ve orada meydana gelen olaylara atıfta bulunur. Tarih , geçmişi araştırma, inceleme ve açıklama girişimlerimizi tanımlar.

Bu ince bir fark ama önemli bir fark. Geçmişte olanlar zamanla sabittir ve değiştirilemez. Buna karşılık, tarih düzenli olarak değişir. Geçmiş somut ve değiştirilemez, ancak tarih geçmiş ve anlamı hakkında devam eden bir konuşmadır.

“Tarih” kelimesi ve İngilizce “hikaye” kelimesinin her ikisi de , geçmiş olayların bir anlatısı veya hesabı anlamına gelen Latince historia’dan gelir. Tarihin kendisi, birçok farklı insan tarafından anlatılan geçmişle ilgili binlerce hikayenin bir koleksiyonudur.

Revizyon ve tarihçilik
Bu hikayelerin birçoğu olduğundan, genellikle değişken, çelişkili ve çelişkilidir. Bu, tarihin sürekli revizyona ve yeniden yorumlanmaya tabi olduğu anlamına gelir. Her nesil geçmişe kendi gözünden bakar. Farklı standartlar, öncelikler ve değerler uygular ve geçmişle ilgili farklı sonuçlara ulaşır.

Tarihin zaman içinde nasıl farklılaştığı ve değiştiğinin incelenmesine tarihçilik denir.

Tarihsel anlatıların kendileri gibi, tarihin ne olduğuna ve alması gereken şekle ilişkin anlayışımız da esnek ve tartışmaya açıktır. İnsanlar tarihi araştırdıkça, tarihçiler geçmişin nasıl incelenmesi, inşa edilmesi, yazılması ve yorumlanması gerektiği konusunda farklı fikirler ortaya koydular. Sonuç olarak, tarihçiler tarihe farklı şekillerde, farklı fikir ve yöntemler kullanarak ve farklı yönlere odaklanarak veya öncelik vererek yaklaşabilirler. Aşağıdaki paragraflarda birkaç popüler tarih teorisi tartışılmaktadır:

Büyük bireylerin incelenmesi
Antik Yunan yazar Plutarch’a göre gerçek tarih, büyük liderlerin ve yenilikçilerin incelenmesidir. Tanınmış bireyler, kişilikleri, karakter güçleri, hırsları, yetenekleri, liderlikleri veya yaratıcılıkları aracılığıyla tarihin akışını şekillendirir.

Plutarch’ın tarihleri ​​neredeyse bu kişilerin biyografileri ya da ‘yaşam ve zaman’ hikayeleri olarak yazılmıştır. Bu büyük şahsiyetlerin eylemlerinin uluslarının veya toplumlarının gidişatını nasıl şekillendirdiğini açıkladılar.

Plutarch’ın yaklaşımı sonraki birçok tarihçi için bir model olarak hizmet etti. Yöneticilere veya liderlere odaklandığı için bazen ‘yukarıdan aşağıya’ tarih olarak anılır.

Bu yaklaşımın bir avantajı, erişilebilirliği ve göreceli kolaylığıdır. Bireyler hakkında araştırma yapmak ve yazmak, sosyal hareketler veya uzun vadeli değişiklikler gibi daha karmaşık faktörleri araştırmaktan daha az zordur. Plutarch’ın bireylere odaklanması genellikle okuyucular için daha ilginç ve erişilebilirdir.

Bu yaklaşımın temel sorunu, halk ayaklanmaları veya ekonomik değişimler gibi önemli bireylerden kaynaklanmayan tarihsel faktörleri ve koşulları gözden kaçırmaması, basitleştirmesi veya gözden kaçırmasıdır.

‘Değişim rüzgarları’ araştırması

Diğer tarihçiler, bireylere daha az odaklanmış ve önemli tarihsel değişim yaratan faktörlere ve güçlere bakarak daha tematik bir yaklaşım benimsemiştir. Bazıları, genel olarak ‘değişim rüzgarları’ olarak tanımlanabilecek şeylere odaklanır: insanların nasıl yaşadığını, çalıştığını ve düşündüğünü şekillendiren veya etkileyen güçlü fikirler, kuvvetler ve hareketler.

Bu harika fikirler ve hareketler genellikle etkili insanlar tarafından başlatılır veya yönlendirilir – ancak değişim için çok daha büyük güçler haline gelirler. ‘Değişim rüzgarları’ büyüdükçe, siyasi, ekonomik ve sosyal olayları ve koşulları şekillendirir veya etkiler.

Kayda değer bir ‘değişim rüzgarına’ bir örnek, ortaçağ Avrupa’sında hükümeti, toplumu ve sosyal gelenekleri şekillendiren Hıristiyanlıktı. Bir diğeri, siyaset, din ve doğal dünya hakkındaki eski fikirlerin altını oyan Avrupa Aydınlanmasıydı . Bu, uzun bir merak, eğitim ve yenilik dönemini tetikledi.

Marksizm 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıktı ve Rusya’da, Çin’de ve başka yerlerdeki eski düzene meydan okuyarak büyüdü ve bu ülkelerdeki hükümeti ve toplumu şekillendirdi. Keşif Çağı, Sanayi Devrimi, 1900’lerin ortasındaki dekolonizasyon ve 1900’lerin sonlarında Doğu Avrupa komünizminin gerilemesi, ‘değişim rüzgarlarının’ somut örnekleridir.

Meydan okuma ve tepki çalışması
İngiliz yazar Arnold Toynbee (1889-1975) gibi bazı tarihçiler, tarihsel değişimin zorluklar ve tepkiler tarafından yönlendirildiğine inanıyordu. Medeniyetler, yalnızca liderlikleri veya koşullarıyla değil, aynı zamanda zor sorunlara veya krizlere nasıl tepki verdikleriyle de tanımlanır.

Bu zorluklar birçok şekil alır. Fiziksel, çevresel, ekonomik veya ideolojik olabilirler. İç baskılardan veya dış etkenlerden kaynaklanabilirler. Kendi halkından veya dışarıdan gelebilirler.
Felsefede diyalektik, çok farklı bakış açılarına sahip iki veya daha fazla tarafın bir uzlaşmaya ve karşılıklı anlaşmaya vardığı bir süreçtir. Diyalektik teorisi, Alman filozof Georg Hegel (1770-1831) tarafından tarihe uygulandı.

Hegel, tarihsel değişimlerin ve sonuçların çoğunun diyalektik etkileşim tarafından yönlendirildiğini öne sürdü. Hegel’e göre, her tez (bir önerme ya da ‘fikir’) için bir antitez (bir tepki ya da ‘karşıt fikir’) vardır. Tez ve antitez, bir sentezin (‘yeni bir fikir’) ortaya çıktığı karşılaşma veya mücadeledir.

Devam eden bu mücadele ve gelişme süreci, insanlığa yeni fikirleri ve yeni gerçekleri ortaya çıkarıyor. Alman filozof Karl Marx (1818-1883) bir Hegel öğrencisiydi ve Hegelci diyalektiği kendi tarih teorisine dahil etti – ancak önemli bir ayrımla.

Marx’a göre tarih, ‘maddi diyalektik’ tarafından şekillendirildi: ekonomik sınıflar arasındaki mücadele. Marx, sermaye ve servet sahipliğinin çoğu sosyal yapı ve etkileşimi desteklediğine inanıyordu. Marx, genellikle diğer sınıfların pahasına, tüm sınıflar ekonomik koşullarını iyileştirmek için mücadele eder ve zorlar, diye yazdı.

Marx’ın maddi diyalektiği, sermaye sahibi sınıfların kârlarını maksimize etmek için üretimi kontrol ettiği ve işçiyi sömürdüğü bir siyasi ve ekonomik sistem olan kapitalizme yönelik sert eleştirilerine yansıdı.

Beklenmeyenlerin incelenmesi
Medeniyetlerin hayatta kalması ve başarısı, bu zorluklara nasıl tepki verdikleri ile belirlenir. Bu genellikle çalışanlarına ve ne kadar yaratıcı, becerikli, uyarlanabilir ve esnek olduklarına bağlıdır.

İnsanlık tarihi, birçok somut meydan okuma ve tepki örneğiyle doludur. Birçok ülke güçlü rakipler, savaşlar, doğal afetler, ekonomik çöküşler, yeni fikirler, ortaya çıkan siyasi hareketler ve iç muhalefetle karşı karşıya kaldı.

Örneğin kolonizasyon süreci, hem yerleşimcileri hem de yerli sakinleri kolonize etmek için büyük zorluklar içeriyordu. Yeni teknolojiler ve ticaretteki artışlar veya azalmalar gibi ekonomik değişiklikler, sosyal değişiklikler veya sınıf gerilimleri biçiminde zorluklar yarattı.

Diyalektiğin incelenmesi

Bazı tarihçiler tarihin tesadüfi ve şaşırtıcı, kendiliğinden ve beklenmedik şekilde şekillendiğine inanırlar.

Tarih ve tarihsel değişim genellikle kalıpları takip ederken, aynı zamanda öngörülemez ve kaotik de olabilirler. Zaman çizelgelerine ve doğrusal ilerlemeye olan hayranlığımıza rağmen, tarih her zaman açık ve beklenen bir yol izlemez. Geçmiş beklenmedik olaylar, sürprizler ve tesadüfi keşiflerle doludur.

Bunlardan bazıları, önceden tahmin edilemeyen, kontrol edilemeyen veya durdurulamayan tarihsel güçleri ve değişiklikleri serbest bıraktı. Birkaçı çok önemli zamanlarda geldi ve büyük önem taşıyan değişiklikler için ateşleme veya ‘parlama noktası’ olarak hizmet etti. Örneğin altının keşfi, tüm ulusların geleceğini şekillendiren altına hücumları tetikledi.

Haziran 1914’te Arşidük Franz Ferdinand’ın arabası Saraybosna’da farklı bir rota izledi ve I. Dünya Savaşı’na yol açan olayların birleştiği amaçsız Gavrilo Princip’i geçti . Amerikalı tarihçi Daniel Boorstin (1914-2004), tarihsel tesadüflere olan bu hayranlığın bir temsilcisi, Kleopatra’nın burnu daha kısa olsaydı ve böylece güzelliğini azaltsaydı, o zaman dünya tarihinin kökten farklı olabileceğini iddia etti.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe