Kahramanmaraş merkez Dulkadiroğlu ilçesi Kurtuluş mahallesinde yer almaktadır. Kapalı Çarşı’nın güneyinde Bakırcılar Çarşısı ve Semerciler Çarşısı diye adlandırılan alanda kentsel sit alanı içerisindedir. Yapının herhangi bir inşa kitabesi yoktur ancak malzeme incelemeleri sonucunda Dulkadiroğlu dönemini işaret etse de Osmanlının hâkimiyetinin ilk yıllarına ait olduğu düşünülmektedir. Çarşıda inşa edilen dükkanlarilk yapıldığında Ulu Cami’nin vakfına ait iken daha sonraları şahıslara geçmiştir.
Kapalı Çarşı’nın güneyinde yer alan Bakırcılar Çarşısı hafif eğimli bir arazide doğu-batı yönünde uzanan bir alanın kuzey-güney yönüne yerleştirilmiş dükkânlardan oluşmaktadır. Uzunluğu 95.00 m, genişliği ise 5.00 m dolaylarındadır. Bakırcılar Çarşısı’nı önemli kılan bir unsur ise içerisinde “dua kubbesi” denilen bir bölümün yer almasıdır. Dua Kubbesi, Ahilik geleneğine bağlı olarak gelişen ve devam eden bir adettir. Çarşı esnafının dükkânlarını açmadan önce toplu halde günün bereketi, şerlerin defi ve hayırlar için toplanarak dua ettikleri mekânlardır. Daha sonraları sadece toplanma mekânı olarak işlevselliğini sürdürmüşlerdir.
Eshabil YILDIZ
KAYNAKÇA
Besim Atalay, Maraş Tarihi ve Coğrafyası, İstanbul 1939; Ara Altun, Kahramanmaraş Kent Dokusunda Anıt Eserler, (Dağların Gazeli Maraş), İstanbul 2010; Mehmet Özkarcı, Türk Kültür Varlıkları Envanteri 46, I, Ankara 2007; Kemalettin Koç, Kahramanmaraş’ta Sosyal Hayatın Fiziki Yapıya Etkisi, Ankara 2010; Komisyon, Kahramanmaraş Beylik ve Osmanlı Dönemi Çarşıları, İstanbul 2013; Hamza Gündoığdu, Dulkadirli Beyliği Mimarisi, Ankara 1986; İlyas Gökhan – Selim Kaya, İlkçağdan Dulkadirlilere Kadar Maraş, Kahramanmaraş 2008; Eshabil Yıldız, Kahramanmaraş El Sanatları, Ankara 2014.