Kahramanmaraş Mazmanlar Çarşısı tarihi nedir? Kahramanmaraş Mazmanlar Çarşısı önemi nedir?

1 min read

Kahramanmaraş merkez Dulkadiroğlu ilçesi Kurtuluş mahallesinde kentsel sit alanı içerisinde yer almaktadır. Üzerinde herhangi bir inşa kitabesi olamayan yapının incelemeler sonucunda XVI. yüzyıla tarihlenebileceği düşünülmektedir. Kapalı Çarşı’nın doğusunda Taş Han’ın kuzeyinde, Maraş Çarşısı’nın batı tarafında yer almaktadır. Keçi kılından dokumaların; yani büyük çuval (haral), yem torbası, kolonlar ve göçebe çadırlarının yapılmasına mazmancılık; bu ürünlerin satıldığı çarşının adına Mazmanlar Çarşısı denir.

Dükkânlar doğu batı doğrultusunda uzanmaktadır. Araştırmalarda mazmanlık mesleğinde örgütlenilmiş tek çarşının Kahramanmaraş’ta olduğu tespit edilmiştir. Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren bir diğer çarşı da Kazzazlar Çarşısı’dır. Birçok kentte olduğu gibi Maraş’ta da ipeğe verilen önemden dolayı bu çarşı kurularak Kazzazlar Çarşısı olarak anılmıştır. Zamanın gelişmesine yenik düşen bu çarşılar günümüzde Kuyumcular Çarşısı olarak anılmaktadır.

Eshabil YILDIZ

KAYNAKÇA

Besim AtalayMaraş Tarihi ve Coğrafyası, İstanbul 1939; Ara Altun, Kahramanmaraş Kent Dokusunda Anıt Eserler, (Dağların Gazeli Maraş), İstanbul 2010; Mehmet Özkarcı, Türk Kültür Varlıkları Envanteri 46, I, Ankara 2007; Kemalettin Koç, Kahramanmaraş’ta Sosyal Hayatın Fiziki Yapıya Etkisi, Ankara 2010; Komisyon, Kahramanmaraş Beylik ve Osmanlı Dönemi Çarşıları, İstanbul 2013; Hamza Gündoığdu,Dulkadirli Beyliği Mimarisi, Ankara 1986; İlyas Gökhan – Selim Kaya, İlkçağdan Dulkadirlilere Kadar Maraş, Kahramanmaraş 2008; Eshabil Yıldız, Kahramanmaraş El Sanatları, Ankara 2014.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe