Siyah Müslümanlar, başından beri Amerika’nın hikayesinin bir parçası oldular. Bugün ABD kültüründe çeşitlilik dokusuna renk örmeye devam ediyorlar.
Amerika’ya ilk Müslümanlar 500 yıl önce geldi – Amerika Birleşik Devletleri bağımsız bir ülke olarak kurulmadan çok önce. Tarihçiler, Müslüman kaşiflerin 1500’lerde Amerika’ya sömürge seferlerine yelken açtığını belirtiyor.
Daha sonra Batı Afrika’dan zorla getirilen köleler olarak geldiler. Bilim adamları, Amerika’daki kölelerin yaklaşık %30’unun Müslüman olduğunu tahmin ediyor. Köle günlükleri de dahil olmak üzere tarihi kayıtlar, bazıları Arapça el yazmaları yazan ve diğerleri inançlarını gizlice uygulayan bu köleleştirilmiş Müslümanların hayatlarını belgeliyor.
Kongre Kütüphanesinde sergilenen önemli bir tarihi eser, Thomas Jefferson’un 1734 tarihli Kuran-ı Kerim baskısıdır. Dünya dinlerini ve hukuk sistemlerini merak eden Jefferson, Kuran’ın bu nüshasını bir hukuk öğrencisi olarak edindi ve bazı bilim adamları, ABD Anayasasının bir parçası haline gelen din özgürlüğü ilkesi hakkında yazdığı zaman, Jefferson’ın üzerinde bir etkisi olduğuna işaret ediyor.
Kongreye seçilen ilk Müslüman Amerikalılar – 2007’de Keith Ellison ve 2008’de André Carson – Siyahtı ve elleri Jefferson’un Kuran nüshasına dayalı olarak yemin ettiler.
Pew Araştırma Merkezi’ne göre, bugün Siyah Müslümanlar Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Müslümanların %20’sini temsil ediyor. Siyah Müslümanların yaklaşık %70’i Amerika Birleşik Devletleri’nde doğuyor ve %49’u kendisini İslam’a dönmüş olarak tanımlıyor. Coğrafi olarak, Siyah Müslüman Amerikan toplulukları kentsel alanlarda ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Kuzeydoğu şehirlerinde olma eğilimindedir.
Siyah Müslüman Amerikalılar, sivil haklar hareketinde (Muhammed Ali ve Malcolm X gibi) ve kamu hizmetinin yanı sıra sanat, iş, spor ve daha fazlasını kapsayan mesleklerde önemli roller oynadılar. Katkıları, Siyah ve Müslüman kimliklerinin kesişimiyle birlikte benzersiz bakış açıları sunar ve Amerika’nın hikayesinin ve çeşitliliğinin önemli bir parçasıdır. Onlar hakkında daha fazla bilgiyi Smithsonian Enstitüsü’nün Ulusal Afro-Amerikan Tarihi ve Kültürü Müzesi’nde bulabilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri’nde ve tüm dünyada pop kültürüne damgasını vurmuş bazı Siyah Müslüman Amerikalılara bir göz atın:
Sporcular
Boks ve basketbolun devleri, Muhammed Ali, Kareem Abdul-Jabbar ve Hakeem Olajuwon gibi sporcular Amerika’nın en ünlü Siyah Müslümanları arasındadır.
Olympian Ibtihaj Muhammed , 2016 yılında ABD Takımını Olimpiyatlarda başörtüsü takan ilk Amerikalı kadın olarak temsil ettiğinde tarih yazdı. Eskrimde bronz madalya kazandı ve ertesi yıl Mattel’in “Shero” (kadın-kahraman) bebek serisinin bir parçası olarak başörtüsü takan ilk Barbie bebeğe ilham verdi.
Aktörler
Mahershala Ali, 2017’de Moonlight’taki performansıyla Oscar kazanan ilk Müslüman aktör oldu. Yeşil Kitap’ta 1960’larda Güney Amerika’da bir turneye çıkarken ayrımcılığa maruz kalan bir Afrikalı-Amerikalı müzisyeni canlandırması ile 2019’da tekrar kazandı.
Siyahi Müslüman aktör Dave Chappelle, stand-up komedisi ve hiciviyle tanınır. Röportajlarda Chappelle, Washington’daki evinin karşısındaki pizza dükkanında çalışan Müslüman çalışanlarla arkadaş olduktan sonra gençken İslam’a geçmekten bahsetti.
Müzisyenler
Birçok popüler Siyah rapçi ve müzisyen Müslümandır. Listede Akon, Alia Sharrief, Busta Rhymes, Lupe Fiasco, Yasiin Bey (önceden Mos Def olarak biliniyordu), Native Deen ve T-Pain (yukarıda gösteriliyor) yer alıyor.
Şarkı sözleri, memleketlerindeki yaşamdan aşka ve Black Lives Matter hareketine kadar çok çeşitli konularda görüşlerini ifade ediyor.
Bey, albümlerindeki ilk şarkıların başında sık sık ortak İslami açılış duasını (“Rahman, Rahim ve Rahim olan Allah’ın adıyla”) okumuştur.
2014 yılında Alia Sharrief, Kaliforniya’da Müslüman kadın sanatçıların tam kadrosunun yer aldığı “The Hijab Chronicles” adlı bir hip-hop konseri düzenledi.
Modeller
Model Iman, ünlü Michael Jackson’ın Remember the Time müzik videosunda kraliçe olarak rol aldı. Somalili Amerikalı, Calvin Klein, Yves Saint Laurent ve Versace gibi büyük tasarımcı markalarıyla çalıştı.
Yine bir Somalili Amerikalı olan Halima Aden, uluslararası podyumlarda yürüyen ilk başörtüsü takan model oldu. Ayrıca Allure, Sports Illustrated ve Vogue gibi birçok derginin kapağında yer aldı.
Kaynak: Share America