Sovyetler Birliği’nin çöküşü! Rus İmparatorluğu neden ve nasıl çöktü?
Sovyetler Birliği’nin çöküşü! Rus İmparatorluğu neden ve nasıl çöktü?
////

Sovyetler Birliği’nin çöküşü! Rus İmparatorluğu neden ve nasıl çöktü?

1 min read

1960’lar ve 1970’ler boyunca, Komünist Parti seçkinleri hızla zenginlik ve güç kazanırken, milyonlarca ortalama Sovyet vatandaşı açlıkla karşı karşıya kaldı. Sovyetler Birliği’nin ne pahasına olursa olsun sanayileşme çabası, sık sık gıda ve tüketim malları kıtlığına neden oldu. Ekmek hatları 1970’ler ve 1980’ler boyunca yaygındı. Sovyet vatandaşlarının genellikle giyim veya ayakkabı gibi temel ihtiyaçlara erişimi yoktu.

Politbüro’nun aşırı zenginliği ile Sovyet vatandaşlarının yoksulluğu arasındaki ayrım, ebeveynleri gibi Komünist Parti ideolojisini benimsemeyi reddeden gençlerin tepkisine yol açtı.

SSCB ayrıca Sovyet ekonomisine yönelik yabancı saldırılarla karşı karşıya kaldı. 1980’lerde, Başkan Ronald Reagan yönetimindeki ABD, Sovyet ekonomisini dünyanın geri kalanından izole etti ve petrol fiyatlarının on yılların en düşük seviyelerine inmesine yardımcı oldu. Sovyetler Birliği’nin petrol ve gaz geliri önemli ölçüde düştüğünde, SSCB Doğu Avrupa üzerindeki hakimiyetini kaybetmeye başladı.

Bu arada, Gorbaçov’un reformları meyve vermekte yavaş kaldı ve Sovyetler Birliği’ne yardım etmekten çok çöküşünü hızlandırdı. Sovyet halkı üzerindeki denetimlerin gevşemesi, Doğu Avrupa’daki Sovyet uydularındaki bağımsızlık hareketlerini cesaretlendirdi.

1989’da Polonya’daki siyasi devrim, Doğu Avrupa ülkelerinde çoğunlukla barışçıl başka devrimleri ateşledi ve Berlin Duvarı’nın yıkılmasına yol açtı . 1989’un sonunda, SSCB dikiş yerlerinden ayrıldı.

Ağustos 1991’de Komünist Parti taraftarlarının başarısız bir darbesi, Gorbaçov’un gücünü azaltarak ve Boris Yeltsin liderliğindeki demokratik güçleri Rus siyasetinin ön saflarına taşıyarak Sovyetler Birliği’nin kaderini belirledi.

25 Aralık’ta Gorbaçov, SSCB liderliğinden istifa etti. Sovyetler Birliği 31 Aralık 1991’de sona erdi.

5/5 - (2 votes)

Umut Güner

Tarihçi ve siyaset bilimci. Lisans eğitiminin ardından Kocaeli Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar muhtelif vakıf, dernek ve organizasyonlarda toplumsal, kültürel ve entelektüel faaliyetler içerisinde bulundu. Türkiye ve ABD medyasında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler konularında yazılar yazdı. Kitap çalışmaları ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlamış akademik makaleleri bulunmaktadır. Berkeley Institute of Politics’de direktör olarak çalışmaktadır. Ortaçağ Tarihi, Sosyal ve Siyasî Organizasyonlar, Devlet, Siyaset ve İktidar Felsefesi ile Politik Kuramlar alanlarında akademik ihtisas çalışmaları yürütmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe