Kahramanmaraş Demirciler Çarşısı tarihi nedir? Kahramanmaraş Demirciler Çarşısı önemi nedir?

1 min read

Kahramanmaraş merkez Dulkadiroğlu ilçesi Kurtuluş mahallesi sit alanı içerisinde yer almaktadır. Demirciler Çarşısı, Maraş Çarşısı’nın güney ucundan başlayıp doğu yönüne doğru devam eden dükkânlardan oluşur. Çarşının asli halinde batı uç noktasında Eski Maraş Bedesteni, güneyde ise Tuz Han yer alırken, bugün her iki yapı da yıkılmıştır. Tuz Han yerine Döngel sitesi Bedesten yerine ise Kasaplar Çarşısı yapılmıştır.

Özgün özelliğini büyük oranda yitiren çarşı XVI. yüzyıl yapısıdır. Doğu-batı doğrultuda uzanan dükkânların bazıları beşik tonoz olan üst örtüsünü korumaktadır. Bugün içerisinde Çarşıbaşı Camiini de bulunduran ve Çarşıbaşı diye anılan yerde halen demircilik zanaatı icra edilmektedir.

Eshabil YILDIZ

KAYNAKÇA

Besim AtalayMaraş Tarihi ve Coğrafyası, İstanbul 1939; Ara Altun, Kahramanmaraş Kent Dokusunda Anıt Eserler, (Dağların Gazeli Maraş), İstanbul 2010; Mehmet Özkarcı, Türk Kültür Varlıkları Envanteri 46, I, Ankara 2007; Kemalettin Koç, Kahramanmaraş’ta Sosyal Hayatın Fiziki Yapıya Etkisi, Ankara2010; Komisyon, Kahramanmaraş Beylik ve Osmanlı Dönemi Çarşıları, İstanbul 2013; Hamza Gündoığdu,Dulkadirli Beyliği Mimarisi, Ankara 1986; İlyas Gökhan – Selim Kaya, İlkçağdan Dulkadirlilere Kadar Maraş, Kahramanmaraş 2008; Eshabil Yıldız, Kahramanmaraş El Sanatları, Ankara 2014.

Rate this post
Haber Oku
Astroloji