Elburz sıra dağlarının eteklerinde yer alan Semnan ostanı güneyde Deşt-i Kevir Çölü içine kadar uzanmaktadır. Tarihi ipekyolu bu bölgenin ortala-rından geçmiştir. Bölge ikiye ayrılabilir: Dağlık bir bölge ve dağların eteklerinde yer alan ovalar. Dağlık bölgeler daha çok mineraller için bir kaynak oluştururken, aynı zamanda piknik ve eğlence amaçlı kullanılmaktadır. Çöl kısmında ise İran’ın bazı antik kentlerininin kalıntıları bulunmaktadır. Tahran-Meşhed arasında yer alan demiryolu ve karayolu bu bölgeden geçmektedir.
Nüfus bakımından Semnan en seyrek ostanlardan biridir.
Sanayi sektöründe ticari araçlar, otomotiv parçaları ve transformatör gibi elektrikli cihazları üreten fabrikalar bulunmaktadır. Ayrıca, alçı ve inşaat malzemeleri, tuz, un, plastik ve seramik üretimi bulunmaktadır.
Semnan maden kaynakları bakımından zengin bir bölgedir. İran’ın zeolit, tuz ve alçı ihtiyacının büyük kısmı Semnan’dan karşılanmaktadır. Ülkenin bütün boksit üretimi Semnan ve Kuzey Horasan bölgelerinden karşılanmaktadır. Bölgede ayrıca kömür, krom, dolomit, silis ve kalker ocakları vardır.
Germsar’da bir özel ekonomik bölge vardır.
Semnan’a kurak bir iklim hakim olduğu için tarım ve hayvancılık sektörü zayıftır. Nar, fıstık, pamuk, patates ve şeker pancarı bu ostanın bazı tarımsal ürünleridir. Semnan’da bulunan Damgan şehristanı fıstık bölgesi olarak bilinir. Şehmirzad’da 700 hektarlık bir alanda dünyanın en büyük ceviz bağı vardır. Ostanda küçükbaş hayvancılığıda yapılmaktadır.
Yıldız izleme, off-road ve camping için Rig-i Cin çölü popü-ler bir destinasyondur. Devamlı duman ile dolu olan Şah-rud’daki Cengel-i Ebr ormanı ziyaretçilerin ilgisini çekmek-tedir. Bölgenin bazı diğer turistik yerleri Bayezid-i Bistami Türbesi, Semnan Cami, Mehmandust Kulesi, Çeşme Eli, Turan Milli Parkı, Kevir Milli Parkı, kaplıcalar, şelaleler, eski konaklar, abanbarlar ve kervansaraylardır. El sanatlarında çömlekçilik, cacim, seramik ve kilim yapımı bulunmaktadır.
Bölgede Farslar çoğunluktadır. Küçük bir Tat azınlığı da bulunmaktadır.