Büyük İskender kimdir? Büyük İskender hayatı ve biyografisi!

1 min read

Büyük İskender olarak bilinen Makedon III.Alexander, antik dünyanın doğasını on yıldan biraz fazla bir süre içinde tek başına değiştirdi.

Alexander, MÖ 356 Temmuz’da Makedonya’nın eski başkenti Pella’da doğdu. Ailesi Makedonyalı Philip II ve eşi Olympias’tı. İskender filozof Aristoteles tarafından eğitildi. Philip M.Ö. 336’da suikaste kurban gitti ve İskender güçlü ama değişken bir krallık miras aldı. Evde düşmanlarıyla çabucak uğraştı ve Yunanistan’daki Makedon iktidarını yeniden kurdu. Daha sonra büyük Pers İmparatorluğu’nu fethetmeye başladı.

Ezici oranlara karşı, ordusunu tek bir yenilgi yaşamadan Küçük Asya, Suriye ve Mısır’daki İran topraklarında zaferlere götürdü. En büyük zaferi, MÖ 331’de şu an Kuzey Irak’ta bulunan Gaugamela Muharebesi’ndeydi. Makedonya’nın genç kralı, Yunanlıların lideri, Küçük Asya ve Mısır firavunu derisi 25 yaşında Perslerin ‘büyük kralı’ oldu.

Sonraki sekiz yıl boyunca, kral, komutan, politikacı, bilim adamı ve kaşif sıfatıyla Alexander, ordusunu 11.000 mil öteye götürdü, 70’den fazla şehri kurdu ve üç kıtaya yayılan ve yaklaşık iki milyon mil kare kapsayan bir imparatorluk yarattı. Batıda, kuzeyde Tuna’ya, güneyde Mısır’a ve Hint Punjab’a kadar doğuda tüm alan geniş bir uluslararası ticaret ve ticaret ağında birbirine bağlandı. Bu, ortak bir Yunan dili ve kültürü tarafından birleştirilirken, kralın kendisi milyonlarca etnik açıdan farklı konuyu yönetmek için dış gelenekleri benimsedi.

İskender, kendi yıkılmazlığına olan inancı, kendi hayatı ve askerlerinin inançlarıyla sık sık umursamaz olduğu anlamına gelse de, her zaman örnek olarak öncülük eden askeri bir dahi olarak kabul edildi. Ordusunun kendisini sürekli dövüşün devam ettiği bir saltanatın 13 yılında takip etmeyi reddetmesi, ilham verdiği sadakati gösterir.

M.Ö. 323 Haziran’da Babil’de ateş nedeniyle öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe