İngiliz Kraliçesi Anne kimdir? İngiliz Kraliçesi Anne hayatı ve biyografisi!

1 min read

Anne, Stuart hükümdarlarının sonuncusu ve Büyük Britanya’nın ilk egemenliğiydi.

Anne, 6 Şubat 1665’te, Charles II’nin kardeşi York Dükü James’in ikinci kızı Londra’da doğdu. İlk yıllarını Fransa’da teyzesi ve büyükannesi ile birlikte geçirdi. Anne’nin babası bir Katolik olmasına rağmen, II.Karles’ın annesi ve kız kardeşi Mary’nin protestosu olarak Protestan olarak yetiştirildi. 1683 yılında Anne, Danimarka Prensi George ile evlendi. Anne’nin sık düşükleri, hala doğumları ve bebeklik döneminde çocukların ölümü ile gölgelenmesine rağmen mutlu bir evlilik olacaktı.

1685’te Anne’nin babası James kral oldu. 1688’de devrildi ve Anne’nin kız kardeşi Mary ve Hollandalı kocası William tahta geçti. Anne mirasçısı oldu ve Meryem’in ölümü ile (1694) ve daha sonra 1702’de William, çocuksuz Anne kraliçeydi. Aylar içinde İspanyol Mirası Savaşı başladı. Marlborough Dükü John Churchill’in Blenheim Savaşı da dahil olmak üzere bir dizi askeri zaferi, İngiltere’nin savaşın sonunda müzakere pozisyonunu güçlendirdi. 1713 Utrecht Antlaşması uyarınca Fransa, Anne’nin II. James’in Roma Katolik oğlu James Stuart’ın unvanını tanıdığını ve İngiltere’nin Cebelitarık’a sahip olduğunu doğruladı.

17. yüzyılın son yıllarında İngiltere ve İskoçya’daki parlamentoların peş peşe anlaşmazlıkları içeren farklı politikalar izledi. Çözüm birleşme gibi görünüyordu ve bu yüzden 1 Mayıs 1707’de İngiltere ve İskoçya tek bir krallıkta birleştirildi ve Anne, Büyük Britanya’nın ilk egemenliği haline geldi. Bir İngiliz parlamentosu Westminster’da toplanacak ve ortak bir bayrak ve sikkeler olacaktı, ancak İskoçya kendi yerleşik Kilisesini ve hukuk ve eğitim sistemlerini koruyacaktı.

Siyasi olarak Anne’nin hükümdarlığı, Whigs ve Tories’in iktidar için rekabet ettiği iki parti sisteminin gelişmesiyle belirlendi. Anne karma bakanlıklar aracılığıyla hüküm sürmeyi umuyordu, ancak 1708’de Whigs baskın hale geldi. 1710’da, ölümüne kadar süren Tories’e büyük bir geçiş oldu. Anne, bakanları ve favorileri, özellikle de Marlborough dükünün eşi arkadaşı Sarah Churchill’den ağır bir şekilde etkilenmesine izin verdi.

Anne, 1 Ağustos 1714’te öldü. Hayatta kalan tek oğlu William, 1700’de öldü ve Protestan’ın ardıllığını sağlamak için parlamentoyu İskan Yasası’ndan (1701) geçmeye teşvik etti. Bu nedenle Anne, Hanover Seçmeni Alman Protestan Prensi George tarafından yerine getirildi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe