Herbert Henry Asquith kimdir? H. H. Asquith hayatı ve biyografisi!

1 min read

Asquith, 1908’den 1916’ya kadar İngiliz Liberal başbakanıydı, önemli iç reformlar yaptı ve İngiltere’yi Birinci Dünya Savaşı’na soktu.

Herbert Henry Asquith 12 Eylül 1852’de Batı Yorkshire’da doğdu. Babası yün tüccarıydı. Oxford’da eğitim gören Asquith, avukat oldu ve 1886’da East Fife’ın liberal milletvekili oldu. Hızlı bir şekilde iz bıraktı ve 1892’de Gladstone onu ev sekreteri olarak atadı. 1895’ten on yıl boyunca ofisten ayrıldıktan sonra hukuk kariyerine döndü. 1906’da Liberaller iktidara döndüler ve başbakan Henry Campbell-Bannerman, fahişenin Asquith şansölyesini atadı.

Nisan 1908’in başlarında Campbell-Bannerman istifa etti, sadece birkaç gün sonra öldü ve Asquith başbakan oldu. İddialı refah mevzuatını finanse etmek ve Almanya’dan algılanan tehdide karşı Kraliyet Donanması’nın kurulması için şansölye David Lloyd George 1909’da radikal bir bütçe getirdi. Lordlar Kamarası bunu reddetti ve 1910’da Asquith güçlerini sınırlamayı ve herhangi bir muhalefeti yenecek yeterince yeni reform yanlısı aktörler oluşturmakla tehdit etmeyi planlıyor. Ağustos 1911’de kabul edilen Parlamento Yasası, Lordlar Meclisi tarafından Avam Kamarası’nın geçirdiği mali mevzuat üzerindeki vetosunu sona erdirdi.

1912’de Asquith, İrlanda’da iç hükmü getirme girişimlerini yeniledi ve Ulster’da ve Muhafazakâr muhalefet arasında şiddetli muhalefete neden oldu. İrlanda’daki sorunla ilgili iç savaş, ancak İç Kural Yasası’nın rafa kaldırıldığı Ağustos 1914’te savaşın patlak vermesiyle önlendi.

Mayıs 1915’te hükümet mühimmat sıkıntısı yüzünden yaşanan bir krizden sonra düştü ve Asquith bir koalisyon hükümeti kurdu. Bununla birlikte, Çanakkale Boğazı seferinin başarısızlığı ve batı cephesinde devam eden çıkmaz Asquith üzerinde artan bir baskı oluşturdu. 1916 Dublin’deki Paskalya Ayaklanması ve büyük kayıplarıyla Somme Savaşı ile daha da kötüydü. Uzun zamandır beklenen zorunlu askere giriş, muhalifleri bastırmak için yetersizdi ve Asquith, askeri başarısızlıklar için basında suçlandı. Aralık ayında istifa etti ve yerini kendisine karşı merak uyandıran Lloyd George aldı. Asquith bir daha asla göreve gelmedi. 1925 yılında Oxford ve Asquith’in bir armağanı olarak kabul etti. Asquith 15 Şubat 1928’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe