Clement Attlee kimdir? Clement Attlee hayatı ve biyografisi!

1 min read

Attlee, 20 yıl boyunca İngiliz İşçi Partisi lideriydi ve 1945-1951 İşçi Partisi hükümetine başkanlık etti. Bu 20. yüzyıl İngiltere’sinin en önemli reform yönetimiydi. Ulusal Sağlık Servisi’ni tanıttı, İngiliz ekonomisinin beşte birini kamulaştırdı ve Hindistan’a bağımsızlık verdi.

Attlee 2 Ocak 1883’te doğdu. Geleneksel bir orta sınıf yetiştirme yaşadı ve Oxford Üniversitesi’ne gittikten sonra bir avukat olarak kariyerine başladı. Ancak, Londra’nın Doğu Yakasında sosyal hizmet uzmanı olmak için bunu terk etti ve daha sonra İşçi Partisi’ne katıldı. Birinci Dünya Savaşı’nda orduda görev yaptı.

Attlee, Labour’un Hugh Dalton ve Stafford Cripps gibi benzer bir sosyal geçmişe sahip başkalarının eksik olduğu Labour’un kültürü ve ahlakı hakkında bilgi veren İşçi Partisi’nin rütbesi ve dosyasında yükseldi. Attlee, 1922’de Stepney parlamentosu üyesi oldu ve 1924 ve 1929-1931 MacDonald hükümetlerinde başbakanlık yaptı. Daha karizmatik rakiplerinin çoğu 1931 seçimlerinde koltuklarını kaybettiği için 1935’te parti lideri oldu. Sessiz, alçakgönüllü kişiliği birçok kişinin onu hafife almasına yol açtı. Onun yerine geçecek araziler önümüzdeki yirmi yıl boyunca düzenli bir olaydı, ancak Attlee, Herbert Morrison veya Ernest Bevin’in işlemlerinden rahatsız olmama konusunda kendine güveniyordu.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Attlee Churchill’in koalisyon hükümetinde oldukça başarılı bir başbakan yardımcısıydı. Daha sonra 1945’te, İşçi Partisi heyelan seçim zaferinde iktidara geldiğinde, sosyal vicdan ve sadık vatanseverlik kombinasyonu Labour’un demokratik sosyalizmdeki deneyini kapsadı. Bu, Ulusal Sağlık Servisi’nin kurulmasına ve kömür madenciliğinin ve çelik endüstrisinin millileştirilmesine yol açtı. Attlee, premier rolünü bir hakem olarak gördü ve Morrison, Bevin ve Aneurin Bevan gibi güçlü kişiliklerden oluşan bir kabinin görüşlerini uzlaştırdı. Bevin’in Soğuk Savaş diplomasisini desteklemede ve uzun yıllardır desteklediği bir dava olan Hindistan için bağımsızlığı hızlandırmada kritik bir rol oynadı.

Labour’un 1951 genel seçimindeki yenilgisinden sonra, Attlee’nin etkinliği dramatik bir şekilde düştü, yetkileri parti içindeki hizip kavgalarıyla kırıldı. 1955’te liderlikten istifa etti ve bir akran kabul etti. 8 Ekim 1967’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe