Sir Joseph Banks kimdir? Sir Joseph Banks hayatı ve biyografisi!

1 min read

Bankalar İngiliz Kraliyet Araştırmacısı ve doğa bilimcisi idi.

Joseph Banks, 13 Şubat 1743’te Londra’da doğdu. Botanik tutkusu okulda başladı. 1760’tan 1763’e kadar Oxford Üniversitesi’nde eğitim gördü ve bu süre zarfında önemli bir servet kazandı. 1766 yılında Bankalar bitki ve diğer örnekleri toplayarak Newfoundland ve Labrador’a gitti. Aynı yıl Kraliyet Cemiyeti üyesi seçildi.

1768’de, Güney Pasifik’in keşfedilmemiş topraklarını keşfetmek için Kaptan James Cook liderliğindeki Topluluğun seferine katıldı. Sefer dünyayı dolaştı ve Güney Amerika, Tahiti, Yeni Zelanda, Avustralya ve Java’yı ziyaret etti. Bankalar yolda çok sayıda örnek topladı ve dönüşünde yolculuğun ve keşiflerinin bilimsel açıklaması Avrupa çapında büyük ilgi gördü.

Bankalar, pratik amaçlarla kullanılabilecek ve olası ticari kullanım için diğer ülkelere tanıtılabilen bitkilerle ilgileniyordu. 1778’de Kraliyet Cemiyeti başkanı olduktan sonra birçok bilim insanının kariyerini tanıttı ve Kew’deki Kraliyet Botanik Bahçeleri’nin direktörü olarak görev yaptı, yeni bitkiler bulmak ve Bahçeler koleksiyonunu genişletmek için yurtdışına birçok botanikçi gönderdi.

1781’de Bankalar baronet haline getirildi ve 1795’te Bath Şövalye Komutanı emri aldı. İki yıl sonra özel konseye kabul edildi. 1793’te adı Pasifik’teki Vanuatu yakınlarındaki volkanik bir adalar grubu olan Banks Adaları’na verildi. Bunlar Kaptan Bligh tarafından araştırıldı ve adlandırıldı – Bankalar, ünlü isyanda sona eren HMS Bounty’de Bligh’lerin daha önce bir keşif gezisinin düzenlenmesine yardımcı olmuştu.

Bankalar 19 Haziran 1820’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe