Joseph Bazalgette kimdir? Joseph Bazalgette hayatı ve biyografisi!

1 min read

19. yüzyılın ortalarında Londra’nın büyükşehir çalışma kurulunun baş mühendisi olan Bazalgette, hem Londra’nın görünümü hem de verimli bir kanalizasyon sistemi tasarımı ile sakinlerinin sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahipti.

Joseph Bazalgette 28 Mart 1819’da Londra’da doğdu. Babası Kraliyet Donanması’nda bir kaptandı. Bazalgette kariyerine demiryolu mühendisi olarak başladı ve arazi drenajı ve ıslahı konusunda önemli deneyim kazandı. 1842’de özel muayenehaneye başladı.

1856’da Londra’nın büyükşehir çalışma kurulu kuruldu. Kurul, kamu çalışmalarını tüm şehir üzerinde birleşik bir şekilde denetleyen ilk organizasyondu ve Joseph Bazalgette’i ilk ve tek baş mühendis olarak seçti.

19. yüzyılın ortalarında, Londra tekrarlayan kolera salgınlarından muzdaripti. 1853 – 1854’te 10.000’den fazla Londralı hastalık yüzünden öldürüldü. O zamanlar kötü havanın neden olduğu düşünülüyordu. 1858’in sıcak yazında, Parlamento sakinleri de dahil olmak üzere Thames’e yaklaşan herkesi ezen ‘Londra’nın Büyük Kokusu’ yaratıldı. Bu, sık sık kolera oluşumu ile birlikte, büyükşehir kurulunun kanalizasyon ve sokak iyileştirmeleri üzerinde çalışmaya başlamasına izin veren mevzuata ivme kazandırdı. 1866’da Londra’nın büyük kısmı Bazalgette tarafından kurulan bir kanalizasyon şebekesine bağlandı.

Eski kanalizasyonlardan ve yeraltı nehirlerinden gelen kötü su akışının kesildiğini ve nehir kıyısındaki setlerin arkasına inşa edilen ve yeni arıtma çalışmalarına götürülen yeni, düşük seviyeli kanalizasyonlar boyunca yönlendirildiğini gördü.

1870’e gelindiğinde, hem Albert hem de Victoria Setleri açıldı. Bunlar, Thames sahilinin gelgit çamurunun kavisli nehir duvarlarının arkasındaki nehir kenarındaki yollar ve bahçeler için geri kazanılmış zemin ile değiştirildi. Victoria Embankment, Bazalgette’in düşük seviyeli kanalizasyonunun yanı sıra bir servis metro ve yeraltı demiryolunu da korudu. Chelsea Dolgusu 1874 yılında Thames’ten 52 dönümlük geri kazanılarak tamamlandı.

Bu yoğun zaman boyunca Bazalgette, genç inşaat mühendislerini eğitmeye ve diğer İngiliz kasaba ve şehirlerin yanı sıra Budapeşte ve Port Louis, Mauritius gibi uzak yerlere bağımsız tavsiyeler vermeye devam etti.

Bazalgette 15 Mart 1891’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe