Aphra Behn kimdir? Aphra Behn hayatı ve biyografisi!

1 min read

Behn, İngiliz edebiyatında en iyi oyunları ve ‘Oroonoko’ romanıyla tanınan ilk profesyonel kadın yazardı.

Aphra Johnson, 1640 yılında Canterbury yakınlarında doğdu ve o yılın 14 Aralık’ta vaftiz edildi. Gençliğinin bir kısmını Batı Hint Adaları’ndaki Hollanda Guyanası’nda geçirdiği düşünülüyor. 1664’te Hollandalı veya Alman ebeveynlerinin tüccarı Johan Behn ile evlendi, ancak evliliğin çok uzun sürdüğü düşünülmüyor. 1666’da Antwerp’te İngiliz casusluğu yaptığı biliniyor. Borçtan hapis cezası gelir elde etmesine neden oldu.

Behn bir dizi başarılı oyun yazdı. İlk ‘Zorunlu Evlilik’ 1671’de üretildi. En başarılı olan ‘Rover’ (1681) iki parça halinde üretildi ve II. Charles’ın metresi olan döküm Nell Gwyn’e dahil edildi. Behn’ın kaynakları arasında, günümüz pandomiminin öncüsü olan ‘Ayın İmparatoru’ (1687) adlı faresinde kullandığı İtalyan commedia dell’arte (doğaçlama komedi) vardı.

Behn’in romanı ‘Oroonoko’ (1688) köleleştirilmiş bir Afrika prensinin öyküsüdür ve şimdi İngiliz romanının gelişiminde temel taşı olarak kabul edilmektedir. Behn, oyunların ve nesirlerin yanı sıra şiir ve Fransızca ve Latince’den eserler yazdı. Zamanında profesyonel bir yazar olarak bağımsızlığı ve cinsiyetler arasındaki eşitlik konusundaki endişesi için sıra dışı bir ünlüydü.

Behn 16 Nisan 1689’da öldü ve Westminster Manastırı’na gömüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe