Boudica kimdir? Boudica hayatı ve biyografisi!

1 min read

Boudicca, Doğu İngiltere’nin Iceni halkının kraliçesiydi ve işgalci Roma güçlerine karşı büyük bir ayaklanma başlattı.

Boudicca, Doğu Anglia’nın Iceni halkının hükümdarı Prasutagus ile evlendi. Romalılar MS 43’te güney İngiltere’yi fethettiğinde Prasutagus’un yönetmeye devam etmesine izin verdiler. Bununla birlikte, Prasutagus öldüğünde Romalılar Iceni’yi doğrudan yönetmeye karar verdiler ve önde gelen kabilelerin mülklerine el koydu. Ayrıca Boudicca’yı soyup kandırdıkları ve kızlarına tecavüz ettikleri söyleniyor. Bu eylemler Roma yönetimindeki yaygın kızgınlığı şiddetlendirdi.

MS 60 veya 61’de, Roma valisi Gaius Suetonius Paullinus Kuzey Galler’de bir kampanya yürütürken Iceni isyan etti. Diğer kabilelerin üyeleri de onlara katıldı.

Boudicca’nın savaşçıları Roma Dokuzuncu Lejyonunu başarıyla yendi ve Roma İngiltere’nin başkentini, sonra Colchester’da yok etti. Londra ve Verulamium’u (St Albans) yok etmeye devam ettiler. Binlerce kişi öldürüldü. Sonunda Boudicca, Paulinus liderliğindeki bir Roma ordusu tarafından yenildi. Birçok İngiliz öldürüldü ve Boudicca’nın yakalanmamak için kendini zehirlediği düşünülüyor. Savaşın ve Boudicca’nın ölümünün yeri bilinmiyor.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe