Julius Caesar kimdir? Julius Caesar hayatı ve biyografisi!

1 min read

Sezar, iktidarı ele geçirmeden ve kendisini Roma’nın diktatörü haline getirmeden önce imparatorluk sisteminin yolunu açmadan önce Roma imparatorluğunu büyük ölçüde genişleten bir politikacı ve genel Roma cumhuriyetiydi.

Julius Caesar, MÖ 12 veya 13 Temmuz 100’de Roma’da prestijli Julian klanına doğdu. Ailesi Roma siyasetindeki Marian hizipiyle yakından ilişkiliydi. Sezar’ın kendisi Roma siyasi sisteminde ilerledi ve art arda karantinaya (69), aedile (65) ve praetor’a (62) dönüştü. MÖ 61-60 yıllarında İspanya’nın Roma eyaletinde valilik yaptı. 60 yılında Roma’ya geri dönen Sezar, Pompey ve Crassus ile bir anlaşma yaptı ve MÖ 59’a konsül seçilmesine yardımcı oldu. Ertesi yıl sekiz yıl kaldığı Roma Galya valisi olarak atandı, tüm modern Fransa ve Belçika’yı Roma imparatorluğuna ekledi ve Roma’yı Galya istilası olasılığından korudu. MÖ 55 ve MÖ 54’te İngiltere’ye iki sefer yaptı.

Sezar daha sonra senatonun yetkisini göz ardı ederek ve ordusunu dağıtmadan ünlü Rubicon nehrini geçerek İtalya’ya döndü. Sonraki iç savaşta Sezar cumhuriyetçi güçleri yendi. Liderleri Pompey, suikaste uğradığı Mısır’a kaçtı. Sezar onu takip etti ve Mısır kraliçesi Kleopatra ile romantik bir şekilde ilgilenmeye başladı.

Sezar şimdi Roma’nın efendisiydi ve kendini konsül ve diktatör yaptı. Gücünü, çok ihtiyaç duyulan reformları gerçekleştirmek, borçları hafifletmek, senatoyu genişletmek, Forum Iulium’u inşa etmek ve takvimi revize etmek için kullandı. Diktatörlük her zaman geçici bir konum olarak kabul edildi, ancak MÖ 44’te Sezar bunu ömür boyu aldı. Başarısı ve tutkusu cumhuriyetçi senatörleri şiddetle yabancılaştırdı. Cassius ve Brutus liderliğindeki bir grup, MÖ 44 Mart’ta Ides’te (15) Sezar’a suikast düzenledi. Bu, Cumhuriyet’i sona erdiren ve Sezar’ın büyük yeğeninin yükselişine neden olan ve ilk imparator Augustus olarak Octavian olarak adlandırılan iç savaşların son turuna yol açtı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe