Edmund Cartwright kimdir? Edmund Cartwright hayatı ve biyografisi!

1 min read

Cartwright, tekstil imalatçısının mekanizasyonunda kilit adımlardan biri olan güç tezgâhtarının bir İngiliz din adamı ve mucidiydi.

Edmund Cartwright 24 Nisan 1743’te toprak sahibinin oğlu Nottinghamshire’da doğdu. Oxford Üniversitesi’nde eğitim gördü ve kilisede bir kariyere başladı, sonunda 1786’dan ölümüne kadar Lincoln Katedrali’nin prebendary oldu.

1784 yılında Cartwright, Richard Arkwright’ın Derbyshire’daki Cromford’daki pamuk iplik işletmelerini ziyaret etti ve benzer bir dokuma makinesi yapmak için ilham kaynağı oldu. Onun fikri, böyle karmaşık bir prosedürün otomatikleştirilmesinin imkansız olacağını düşünen birçok kişi tarafından skorlandı. Bu yorumlardan ve alandaki deneyimsizliğinden yoksun olarak çalışmaya başladı. 1785 yılında patentlenen ilk güç tezgahı son derece kaba ama sonraki versiyonlarda iyileştirmeler yapıldı. Cartwright artık tezgahları için Doncaster’da bir fabrika kurdu, ancak sanayi ve ticaret konusundaki bilgisizliği, fabrikanın yeni buluşlar için bir test alanından asla daha fazlası olmadığı anlamına geliyordu. 1793’te iflas etti ve fabrikayı kapattı. Bir Manchester şirketi tezgahlarından 400 tane satın aldı, ancak fabrika muhtemelen bir kundaklama saldırısında yakıldı – birçok el dokuma dokumacısı, güç tezgahlarının geçim kaynakları üzerindeki etkisinden haklı olarak korkuyordu.

Borçlu bir şekilde, Cartwright 1796’da Londra’ya taşındı. Burada, birbirine kenetlenen tuğlalar ve yanmaz zemin tahtaları da dahil olmak üzere diğer buluş fikirleri üzerinde çalıştı, ancak hiçbiri işe yaramadı. Ancak 1809’da Avam Kamarası, Cartwright’a güç tezgahının ulusal faydaları için 10.000 £ oy verdi. Cartwright 30 Ekim 1823’te öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe