Gordon Childe kimdir? Gordon Childe hayatı ve biyografisi!

1 min read

Childe, tarih öncesi medeniyetin gelişimi hakkındaki teorileriyle tanınan Avustralya doğumlu bir arkeologdu.

Vere Gordon Childe, 14 Nisan 1892’de bir Anglikan bakanın oğlu olarak Avustralya’nın kuzeyinde, Sidney’de doğdu. Sydney Üniversitesi’nde klasik okudu ve Oxford Üniversitesi’ne devam etti. Bu süre zarfında, Avrupa tarihöncesine ilk ilgisinin yanı sıra sosyalizme olan bağlılığı da gelişti. Sonunda 1927’den 1946’ya kadar hizmet veren Edinburgh Üniversitesi’nde tarih öncesi arkeoloji profesörü oldu. 1956’da emekli olana kadar Londra Üniversitesi’nde Avrupa arkeolojisi profesörü oldu.

Childe’nin bursu arkeolojik kanıtlar hakkındaki eşsiz bilgisinden kaynaklandı. Bu müzelerden, yayınlanmış ve yayınlanmamış kaynaklardan, kapsamlı seyahatlerden ve kısmen de sahadaki çalışmalarından alınmıştır. En ünlü kazı Orkney’deki Skara Brae Neolitik kenti idi. Özel becerisi, farklı tarih öncesi insan gruplarını veya halkları tanımlayan yinelenen eserler ve yapıların (ev tipleri, seramik ve mezar ritleri gibi) gruplarını gördüğü ‘arkeolojik kültürleri’ incelemek için büyük miktarda veri bir araya getirmektir.

Bu temel üzerine, büyük sorulara hitap eden teoriler inşa etti, ‘Neolitik Devrim’ ve ‘Kent Devrimi’ olarak adlandırdığı modeller için modeller geliştirdi, böylece tarih öncesi insanların avlanmanın ve yerleşmiş tarım topluluklarına nasıl toplandıklarını açıklamaya çalıştı. yeni toplumsal örgütlenme, kentlerin ve medeniyetlerin yumurtlama türlerine dönüştü.

Childe’nin düşüncesi solun siyasetine olan ilgiyle aşılanmıştı. 1916’dan 1921’e kadar Yeni Güney Galler’deki İşçi Hareketi’ne yoğun bir şekilde dahil oldu ve daha sonra Sovyetler Birliği’ne bir dizi ziyaret yaptı. Marksizme karşı tutumları bazen belirsiz olsa da, felsefi temeli arkeolojik düşüncesinin çoğunu etkiledi.

Akademik yayınları, kültür-tarihsel arkeolojinin gelişiminde kilometre taşlarını işaretledi ve daha sonraki ciltleri ‘İnsan Kendini Yaratıyor’ (1936) ve ‘Tarihte Neler Oldu’ (1942) çalışmalarına çok daha geniş bir kitle ve daha uzun süreli bir miras getirdi .

Emekli olduktan sonra Childe Avustralya’ya döndü. 19 Ekim 1957’de Mavi Dağlardaki bir uçurumdan düştükten sonra öldü. Muhtemelen sağlığını yitirmiş ve entelektüel yeteneklerinin azaldığından korkan kendi hayatını aldığı düşünülmektedir.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe