Kleopatra kimdir? Kleopatra hayatı ve biyografisi!

1 min read

Kleopatra VII, MÖ 51 – 30 yılları arasında Mısır’ı yöneten Ptolemaic hanedanının son hükümdarıydı. Roma savaş ağaları Julius Caesar ve Mark Antony ile güzelliği ve aşk işleri için kutlanmaktadır.

Kleopatra MÖ 69 – MÖ 68’de doğdu. Babası Ptolemy XII MÖ 51’de öldüğünde, Kleopatra 10 yaşındaki kardeşi Ptolemy XIII ile birlikte naip oldu. Mısır geleneğine uygun olarak evlendiler. İddia edildiği kadar güzel olsa da, son derece zeki bir kadın ve iç savaşla iflas etmiş ve bölünmüş bir ülkeye refah ve barış getiren zeki bir politikacıydı.

MÖ 48’de Mısır, Roma’daki Julius Caesar ve Pompey arasındaki çatışmaya karıştı. Pompey, Mısır’ın başkenti İskenderiye’ye kaçtı ve orada Ptolemy’nin emirleriyle öldürüldü. Sezar takip etti ve o ve Kleopatra sevgili oldular. Kardeşi tarafından sürgün edilen Kleopatra, Roma askeri desteğiyle kraliçe olarak yeniden kuruldu. Savaş sırasında ptolemi öldürüldü ve Ptolemy XIII adlı başka bir kardeş daha kuruldu. M.Ö. 47’de Kleopatra, Caesar’ı bir çocuk olarak doğurdu – Caesarion – Caesar onu asla oğlu olarak kabul etmedi. Kleopatra Sezar’ı Roma’ya kadar takip etti, ancak MÖ 44’teki suikastından sonra Mısır’a döndü. Batlamyus XIV bu sırada gizemli bir şekilde öldü ve Kleopatra oğlu Caesarion’u naip yaptı.

M.Ö. 41’de, Mark Antony, o zamanlar, Caesar’ın Roma liderliğine art arda gelen oğlu Octavian ile anlaşmazlık içinde, Kleopatra ile siyasi ve romantik bir ittifak başlattı. Daha sonra üç çocukları oldu – iki oğlu ve bir kızı. M.Ö. 31’de Mark Antony ve Kleopatra, Yunanistan’ın batı kıyısındaki Actium’da büyük bir deniz savaşında Octavianus güçlerini ele geçirmek için orduları birleştirdi. Octavian galip geldi ve Kleopatra ve Mark Antony Mısır’a kaçtı. Octavian onları takip etti ve MÖ 30’da İskenderiye’yi ele geçirdi. Askerleri onu terk ederken Mark Antony kendi hayatını aldı ve Kleopatra aynı yolu seçti ve MÖ 12 Ağustos’ta intihar etti. Mısır Roma İmparatorluğu’nun bir eyaleti oldu.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe