Michael Collins kimdir? Michael Collins hayatı ve biyografisi!

2 mins read

20. yüzyılın başlarında İrlanda bağımsızlığı mücadelesinde öne çıkan bir asker ve politikacı. İrlanda’nın bölünmesini ve İrlanda Serbest Devletinin kurulmasını ve geçici hükümetinin lideri olmayı kabul etti.

Michael Collins 16 Ekim 1890’da bir çiftçinin oğlu Cork County’deki Clonakilty yakınlarında doğdu. Okuldan ayrıldıktan sonra postanede çalıştı, dokuz yıl Londra’da radikal İrlanda milliyetçi siyasetine dahil oldu.

1908’de Sinn Féin üyesiydi ve bir yıl sonra gizli İrlanda Cumhuriyet Kardeşliği’ne (IRB) katıldı. Daha sonra Ocak 1916’da Dublin’e döndü ve Paskalya Yükselişi’nde yer aldı, ancak başarısızlığından sonra daha sonra o yılın Aralık ayında serbest bırakılmasına rağmen hapsedildi.

1918’de İngiliz hükümeti İrlanda’da zorunlu askerlik getirmeye çalıştı ve Collins bu çağrıdan kaçınmak için kaçtı. IRB’nin baş organizatörü oldu ve hükümet kurumlarında bir casus ağı kurdu.

1918 Aralık genel seçimlerinde Sinn Féin, İrlanda’nın 105 sandalyesinden 73’ünü aldı ve Collins Güney Cork için sandalyesini kazandı. Ocak 1919’da Dublin’de kendilerini egemen bir parlamento ilan ettiler – Dáil Éireann – ve sonra bağımsızlık ilan ettiler. Éamon de Valera Dáil başkanlığına seçildi ve Collins içişleri bakanı ve daha sonra maliye bakanı olarak atandı. Bu görevde cumhuriyet hükümetini finanse eden son derece başarılı Dail kredisini organize etti.

Collins, en çok İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) aracılığıyla İngiltere’ye (Kurtuluş Savaşı) karşı yürütülen cumhuriyetçi askeri kampanyadaki liderliğiyle ünlüdür. 21 Kasım 1920’de Dublin’de 14 İngiliz subayının öldürülmesi ile kampanyasıyla sonuçlanan İngiliz ajanlarına suikast düzenlemekle görevli bir grup silahlı adamı yönetti. Bunu izleyen şiddet günü İngiliz kuvvetleri Galya futbol maçında ateş açarak 12 kişiyi öldürdü.

Temmuz 1921’de İngiltere ile bir ateşkes kabul edildiğinde, Collins ve de Valera cumhuriyetçi İrlanda’daki en güçlü iki adamdı. Collins İrlanda heyetini Londra’daki barış konferansında yönetti ve Aralık 1921 Anglo-İrlanda Antlaşması ile sonuçlandı. Bu, İrlanda Özgür Devletini hayata geçirdi ve adayı, kuzeyde altı ağırlıklı olarak Sendikacı ilçenin Özgür Devletin dışında kalmasıyla böldü. Antlaşma, Dublin’deki kabine tarafından bir oyla kabul edildi, de Valera karşı çıktı ve Dáil tarafından çok küçük bir çoğunluk tarafından kabul edildi. Collins, geçici hükümetin başkanı ve maliye bakanı oldu.

Cumhuriyetçi hareket şimdi karşı çıkanlara ve anlaşmayı destekleyenlere ayrıldı. Nisan 1922’de bir grup Antlaşma Antlaşması IRA adamı Dublin’deki Dört Mahkeme Binasının kontrolünü ele geçirdi. Londra’nın desteğiyle Collins, İrlanda’da iç savaşın başlangıcını işaret ederek saldırıya uğramasını emretti. Collins, antlaşma yanlısı Özgür Devlet ordusunun baş komutanı olarak görev aldı. Kampanyası başarılı oldu, ancak sonuçlandırılmadan önce 22 Ağustos 1922’de Cork İlçesi’nde bir pusuda antlaşma karşıtı güçler tarafından öldürüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe