Thomas Cranmer kimdir? Thomas Cranmer hayatı ve biyografisi!

1 min read

Cranmer, Canterbury (1533 – 1556) başpiskoposu ve İngiltere Kilisesi’nin temel yapılarını kurmaktan sorumlu olan İngiliz Reformunun lideriydi.

Thomas Cranmer, 2 Temmuz 1489’da Nottinghamshire’da doğdu. Ailesi küçük nazikti. Babasının en büyük oğlunu verecek kadar toprakları olduğundan Thomas ve küçük kardeşi din adamlarına katıldı. Cranmer, 1510 yılında, Cambridge’deki Jesus College’da yerel bir lokali kızının kızıyla evlendiğinde kaybettiği bir burs kazandı. Doğumda öldü, bu noktada kolej tarafından tekrar kabul edildi ve kendini çalışmaya adadı. 1523’te kutsal emirler aldı.

Bir veba, Cranmer’i Essex için Cambridge’i terk etmeye zorladı. Yakında kalan VIII. Henry’nin dikkatini çekti. Kral ve meclis üyeleri Cranmer’ı Henry’nin Aragon Catherine’den boşanması için istekli bir savunucu olarak buldular. Cranmer, davayı 1530’da Roma büyükelçiliğinin bir parçası olarak savundu ve 1532’de Kutsal Roma İmparatoru Charles V.’nin elçisi oldu. Cranmer, Lutherizm hakkında daha fazla bilgi edinmek için Almanya’ya gönderildi. Burada Lutheran reformcunun yeğeni Margaret Osiander ile evlendi.

1533 yılında Cranmer, Canterbury başpiskoposu olarak seçildi ve (bir süre) evli durumunu gizlemeye zorlandı. Ataması papa tarafından onaylandıktan sonra Cranmer, Henry’nin Catherine ile evliliğini ilan etti ve dört ay sonra Anne Boleyn ile evlendi. Thomas Cromwell ile İncil’in İngilizce’ye çevirisini destekledi. 1545’te hala kilisede kullanılan bir litani yazdı. Edward VI hükümdarlığı altında Cranmer’in kilisede gerekli olduğunu düşündüğü doktrinel değişiklikleri yapmasına izin verildi. 1549’da ortak dua kitabının tamamlanmasına yardımcı oldu.

Edward VI’nın ölümünden sonra Cranmer, halefi olarak Lady Jane Gray’i destekledi. Dokuz günlük saltanatını, onu ihanet için deneyen Roma Katolik Meryem I izledi. Uzun bir duruşma ve hapsedildikten sonra, dinin takipçilerini caydırmak için tasarlanmış bir eylem olan Protestanlığı destekleme konusundaki hatasını kamuoyuna duyurmak zorunda kaldı. Buna rağmen, Cranmer 21 Mart 1556’da Oxford’da yakılmaya mahk wasm edildi. İlk olarak, rücu imzasını imzaladığı sağ elini çarpıcı bir şekilde ateşe tuttu.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe