Marie Curie kimdir? Marie Curie hayatı ve biyografisi!

1 min read

Marie Curie, Polonya doğumlu bir fizikçi ve kimyagerdi ve zamanının en ünlü bilim adamlarından biriydi. Kocası Pierre ile birlikte 1903’te Nobel Ödülü’ne layık görüldü ve 1911’de bir tane daha kazandı.

Marie Sklodowska 7 Kasım 1867’de bir öğretmenin kızı olan Varşova’da doğdu. 1891’de Fizik Okulu profesörü Pierre Curie ile tanıştığı Sorbonne’da fizik ve matematik okumak için Paris’e gitti. 1895’te evlendiler.

Curies, Alman fizikçi Roentgen ve Fransız fizikçi Becquerel’in çalışmalarına dayanarak radyoaktiviteyi araştırmak için birlikte çalıştı. Temmuz 1898’de Curies, yeni bir kimyasal element olan polonyumun keşfedildiğini duyurdu. Yıl sonunda, başka bir radyum keşfettiğini açıkladılar. Curies, Becquerel ile birlikte 1903’te Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.

Pierre’in hayatı 1906’da yıkılıp bir vagonla öldürüldüğünde kısaldı. Marie, öğretim görevini devraldı, Sorbonne’da öğreten ilk kadın oldu ve kendini birlikte başladıkları işe devam etmeye adadı. 1911’de ikinci bir Kimya dalında Nobel Ödülü aldı.

Curie’nin araştırması, ameliyatta röntgenlerin geliştirilmesinde çok önemliydi. Birinci Dünya Savaşı sırasında Curie, ambulansların kendini ön hatlara sürdüğü röntgen ekipmanlarıyla donatmasına yardımcı oldu. Uluslararası Kızılhaç radyolojik hizmetinin başına geçti ve yeni tekniklerde tıbbi düzenler ve doktorlar için eğitim kursları verdi.

Başarısına rağmen, Marie Fransa’daki erkek bilim adamlarından büyük bir muhalefetle karşı karşıya kaldı ve çalışmalarından hiçbir zaman önemli mali faydalar almadı. 1920’lerin sonlarına doğru sağlığı bozulmaya başlamıştı. 4 Temmuz 1934’te, araştırmasından kaynaklanan yüksek enerjili radyasyona maruz kalmanın neden olduğu lösemiden öldü. Curies’in en büyük kızı Irene, kendisi bir bilim adamı ve Nobel Kimya Ödülü’nü kazandı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe