Olaudah Equiano kimdir? Olaudah Equiano hayatı ve biyografisi!

1 min read

Equiano, köle olarak deneyimleri onu İngiliz kaldırılma hareketine katılmaya iten Afrikalı bir yazardı.

Otobiyografisinde Olaudah Equiano, Eboe eyaletinde, şimdi güney Nijerya’da doğduğunu yazıyor. Kız kardeşiyle 11 yaşındayken nasıl kaçırıldığını, yerel köle tüccarları tarafından satıldığını ve Atlantik üzerinden Barbados’a ve ardından Virginia’ya nasıl gönderildiğini anlatıyor.

Yazılı kayıtların yokluğunda Equiano’nun erken yaşam tanımının doğru olup olmadığı kesin değildir. Şüphe, daha sonraki yaşamda, Amerika’da iki kez bir doğum yeri listelemesi gerçeğinden kaynaklanmaktadır.

İlk yıllarındaki belirsizliğin yanı sıra Equiano’nun olağanüstü otobiyografisinde tarif ettiği her şey doğrulanabilir. Virginia’da 16. yüzyıl İsveç Kralı’ndan sonra adını ‘Gustavus Vassa’ olarak değiştiren Kraliyet Donanması subayı Teğmen Michael Pascal’a satıldı. Equiano sekiz yıl boyunca okyanuslarla Pascal’ı dolaştı, bu süre zarfında vaftiz edildi ve okumayı ve yazmayı öğrendi.

Pascal daha sonra Equiano’yu Londra’daki bir gemi kaptanına sattı ve onu ünlü tüccar Robert King’e sattığı Montserrat’a götürdü. King için bir güverte, vale ve berber olarak çalışırken, Equiano yanda işlem yaparak para kazandı. Sadece üç yıl içinde kendi özgürlüğünü satın almak için yeterli para kazandı. Equiano daha sonra önümüzdeki 20 yılın çoğunu Türkiye ve Kuzey Kutbu’na yapılan geziler de dahil olmak üzere dünyayı dolaşarak geçirdi.

1786’da Londra’da köleliği ortadan kaldırma hareketine katıldı. Kaldırılması için kampanya yürüten 12 zenci bir grup olan ‘Afrika Oğulları’nın önde gelen bir üyesiydi.

1789’da otobiyografisini yayınladı, ‘Olaudah Equiano veya Afrikalı Gustavus Vassa’nın Yaşamının İlginç Anlatısı’. Son derece popüler hale gelen, köleliğin ortadan kaldırılmasına yardımcı olan ve Equiano’yu zengin bir adam haline getiren kitabı yaygın bir şekilde tanıttı. Siyah bir Afrikalı yazar tarafından yayınlanan en eski kitaplardan biridir.

1792’de Equiano bir İngiliz kadın olan Susanna Cullen ile evlendi ve iki kızları oldu. Equiano 31 Mart 1797’de öldü.

3/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe