Galileo Galilei kimdir? Galileo Galilei hayatı ve biyografisi!

1 min read

Galileo son derece etkili bir İtalyan gökbilimci, fizikçi ve filozoftur.

Galileo Galilei, 15 Şubat 1564’te bir müzisyenin oğlu Pisa yakınlarında doğdu. Pisa Üniversitesi’nde tıp okumaya başladı, ancak felsefe ve matematikle değiştirildi. 1589’da Pisa’da matematik profesörü oldu. 1592’de Padua Üniversitesi’nde matematik profesörü olmak için 1610 yılına kadar görev yaptı. Bu süre zarfında farklı nesnelerin düşme hızı, mekanik ve sarkaç gibi çeşitli deneyler üzerinde çalıştı.

1609’da Galileo, Hollanda’daki teleskopun icadını duydu. Bir örnek görmeden üstün bir versiyon yaptı ve birçok astronomik keşif yaptı. Bunlar arasında ayın yüzeyindeki dağlar ve vadiler, güneş lekeleri, Jüpiter gezegeninin en büyük dört uydusu ve Venüs gezegeninin evreleri vardı. Astronomi konusundaki çalışmaları onu ünlü kıldı ve Floransa’da mahkeme matematikçisi olarak atandı.

1614’te Galileo, güneşin güneş sisteminin merkezinde olduğu Kopernik teorisini desteklediği için sapkınlıkla suçlandı. Bu, çoğu insanın Dünya’nın bu merkezi konumda olduğuna inandığı bir zamanda devrimciydi. 1616’da kilise tarafından bu teorileri öğretmesi veya savunması yasaklandı.

1632’de ‘İki Baş Dünya Sistemlerine İlişkin Diyalog’ adlı kitabının yayınlanmasının ardından tekrar sapkınlığa mahkum edildi. Bu, Kopernik teorisine karşı ve iki adam arasındaki bir tartışma biçimindeki argümanları ortaya koydu. Galileo’nun Roma’daki Engizisyon’dan önce ortaya çıkması çağrıldı. Mahk conm edildi ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı, daha sonra Floransa’nın güneyindeki Arcetri’deki villasında kalıcı ev hapsine indirgendi. Ayrıca Kopernik teorisine olan desteğini alenen geri çekmek zorunda kaldı.

Şimdi kör olmasına rağmen yazmaya devam etti. 1638’de Galileo’nun hareket yasaları ve mekanik prensipleri hakkındaki fikirleriyle ‘İki Yeni Bilime İlişkin Söylemler’ yayınlandı. Galileo, 8 Ocak 1642’de Arcetri’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe