III. George kimdir? III. George hayatı ve biyografisi!

1 min read

George III, Büyük Britanya’nın üçüncü Hanoviç kralıydı. Hükümdarlığı boyunca İngiltere Amerikan kolonilerini kaybetti, ancak Avrupa’da lider bir güç olarak ortaya çıktı. Tekrarlayan delilik uyumlarından acı çekti ve 1810’dan sonra oğlu naip olarak davrandı.

George III 4 Haziran 1738’de Londra’da Frederick, Galler Prensi ve Saxe-Gotha Augusta’nın oğlu olarak doğdu. Babası 1751’de öldüğünde tahtın varisi oldu, büyükbabası II. George’u 1760’da aldı. İngilizceyi ilk dili olarak kullanan ilk Hanoviç hükümdarı oldu. 1761’de George, Mecklenburg-Strelitz’den Charlotte ile evlendi ve 15 çocuklu mutlu bir evliliğin tadını çıkardılar.

George akıl hocası Bute Kont’u ilk başbakanı olarak seçti. George’u kıdemli politikacılardan soyutlayan kötü bir seçimdi. Etkili hükümet neredeyse imkansız hale geldi ve George giderek kötüleşti. Bute’nin 1763’te istifasını takiben istikrarsızlık, tacın Yedi Yıl Savaşı ile daha da kötüleşen finansal zorluklarını çözmek için çok az şey yaptı. 1770’de George, Lord North’ı ilk bakanı olarak atadı. Etkili bir yönetici olmasına rağmen, Kuzey hükümeti, İngiliz sömürgecileriyle İngilizlerin onlara vergi koyma girişimleri konusundaki anlaşmazlıkları domine etti. Savaş 1775’te başladı ve başka yerlerde taklitçi protestolarını önlemek için kralın ısrarı üzerine 1779’da uzatıldı. 1781’deki İngiliz yenilgisi, Kuzey’i istifa etmeye teşvik etti.

1783’te, Kuzey ve önde gelen Whig politikacı Fox bir koalisyon hükümeti kurdu. Doğu Hindistan Şirketi’nde reform yapma planları George’a popülaritesini yeniden kazanma şansı verdi. Tasarının Meclis’teki yenilgisini zorladı ve ikisi istifa etti. George onların yerine William Pitt the Younger’ı atadı. Pitt’in 1793’te Pitt’in beceri ve savaşının kombinasyonu, George’un konumunu güçlendirdi, ancak Katoliklerin kurtuluşu – Pitt lehte ve George şiddetle karşı çıktı – 1801’de Pitt’in istifasına yol açtı.

Amerikan savaşı, siyasi sonuçları ve aile kavgaları George’u büyük baskı altına aldı. Şimdi porfiriden kaynaklandığı düşünülen 1788 – 1789 ve 1801’deki ciddi hastalık nöbetlerinden sonra 1810’da kalıcı olarak bozuldu. Galler Prensi (daha sonra IV. George) naip oldu.

George 29 Ocak 1820’de Windsor Kalesi’nde ölümüne kadar hasta kaldı. 1801’de Birlik Yasası uyarınca Büyük Britanya ve İrlanda tek bir ulus olan Birleşik Krallık’ta birleşti. George böylece yeni ulusun ilk kralıydı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe