Douglas Haig kimdir? Douglas Haig hayatı ve biyografisi!

1 min read

Haig, Birinci Dünya Savaşı’nın çoğunda Batı Cephesinde İngiliz komutanıydı. Askeri stratejisinin ürettiği büyük kayıplar onu tartışmalı bir figür haline getirdi.

Douglas Haig 19 Haziran 1861’de Edinburgh’da viski işletmesi olan zengin bir ailede doğdu. Oxford Üniversitesi’nde okudu ve 1884’te Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi’ne gitti. Daha sonra dokuz yıl boyunca, özellikle Hindistan’da bir süvari subayı olarak görev yaptı. Daha sonra Sudan kampanyasına (1897-1898) ve Boer Savaşı’na (1899-1902) katıldı. 1906’da Haig askeri eğitim müdürü olarak Savaş Ofisine gitti. Sorumlulukları arasında, Almanya ile savaş halinde konuşlanmak üzere bir İngiliz Sefer Kuvvetleri (BEF) örgütlenmesi yer alıyordu. 1914’teki savaşın başlangıcında Haig, genel komutanı Sir John French olan BEF’in 1. Ordu Kolordusuna komuta ediyordu. 1915’in sonuna gelindiğinde, Fransızların bu role uygun olmadığı açıktı ve Aralık ayında Haig onun yerine baş komutan olarak atandı.

Batı Cephesindeki çıkmazı kırmak ve Verdun’daki Fransızlar üzerindeki baskıyı hafifletmek için Haig, 1 Temmuz 1916’da başlayan Somme saldırısını emretti. İngiliz ordusu (20.000’in hemen altında öldürülen) ilk gün, tarihinin en yüksek günü ve Haig’in savaşı yürütmesi onu savaşın en tartışmalı figürlerinden biri yaptı. Temmuz 1917’de yeni bir saldırı – Üçüncü Ypres Savaşı (Passchendaele olarak da bilinir) daha fazla ağır kayıplara neden oldu, ancak Alman ordusunu zayıflatmayı başardı ve 1918’de yenilgisinin yolunu hazırladı.

Haig, savaşın sadece Batı Cephesinde kazanılabileceğine inanıyordu. Bu, Aralık 1916’dan itibaren Dışişleri Bakanı ve başbakan Lloyd George ile bu stratejiye katılmayan, alternatif planları destekleyen ve Haig’e karşı ilgisini çeken Lloyd George ile sürtüşmeye neden oldu. 1918 baharının büyük Alman saldırıları neredeyse İngiliz ordusunu kırdı, ancak Haig tarafından şiddetle desteklenen Fransız komutanı Ferdinand Foch altında Batı Cephesinde tek bir müttefik kuvvet komutanlığının yaratılmasına ilham verdi. Ağustos ve Kasım 1918 arasında Haig komutasındaki Müttefik kuvvetler, savaşın sonunda Alman ordusuna karşı bir dizi zafer kazandı.

Haig, 1918’den 1921’de emekli olmasına kadar İngiliz İç Kuvvetleri Komutanı olarak komutan olarak görev yaptı. Ayrıca Kraliyet İngiliz Lejyonunun kurulmasına yardımcı oldu ve bunun için para toplamak için çok çalıştı. 1919’da bir earl yaratıldı ve 28 Ocak 1928’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe