I. Henry kimdir? I. Henry hayatı ve biyografisi!

2 mins read

Fatih’in oğullarının en küçüğü ve en yetenekli olan Henry, tacın yürütme gücünü güçlendirdi ve kraliyet yönetimini modernize etti.

Henry, Fatih William’ın dördüncü oğlu olan 1068 veya 1069’da İngiltere’de doğdu. Ağabeyi William kral olduğunda, Henry’nin diğer ağabeylerinden biri öldü ve Robert’ı diğer tek ardıl olarak bıraktı. William, Ağustos 1100’de bir av kazasında öldürüldü ve Henry birkaç gün sonra Robert’ın haçlı seferi üzerinde bulunmaması nedeniyle kendini taçlandırdı. Bununla birlikte, Robert’ı destekleyen bir dizi baronla, Henry’nin halefi güvencesizdi. Özgürlükler Şartı’nda iyilikler vererek, suistimalleri kaldırarak ve geniş kapsamlı tavizler vererek destek almak için hızla harekete geçti. Kasım 1100’de kuzey sınırını güvence altına almak için İskoçya kralı kız kardeşi Edith ile evlendi.

Robert 1101’de İngiltere’yi işgal ettiğinde Henry, bazı popüler ve baronial destekle dostane bir çözüm üzerinde anlaştı. Robert, Henry’nin Normandiya’daki toprakları ve büyük bir yıllık gelir karşılığı karşılığında talebini bıraktı. Ancak Normandiya’nın kaotik saltanatı, Henry’yi istila etmeye teşvik etti. Robert’in ordusunu 1106’da Tinchebrai’ye yönlendirdi, Robert’ı yakaladı ve ömür boyu esir tuttu.

Henry’nin İngiltere’den sık sık devamsızlığı, yokluğunda etkili bir şekilde çalışabilecek bir bürokrasinin gelişmesine yol açtı. Saltanatı kişisel monarşiden geleceğin bürokratik durumuna doğru önemli bir ilerleme kaydetti. Kraliyet gelirleri ile başa çıkmak için geliştirilen hazine, kraliyet adaletleri yerel yönetimi güçlendirmek ve çoğu zaman agresif bir şekilde gelirleri sorgulamak için shires turuna başladı.

Yurtdışında, Normandiya’daki mülklerine Robert’ın oğlu William Clito tarafından meydan okundu. Henry, Clito’nun destekçileri ve Henry’nin yetkililerine ve yüksek vergilere kızan Norman baronları tarafından yapılan iki saldırıyı püskürtmek zorunda kaldı. Bununla birlikte, 1120’ye kadar baronlar, Henry’nin tek meşru oğlu William’ın güçlü Anjou Kontunun kızı ile evlendiğini ve Fransa’nın VI.Louis savaştaki yenilgiden sonra barış için şartlar kabul etti.

Kasım 1120’de, Henry’nin oğlu bir gemi enkazında öldü ve onlardan gelen miras meselesinde hükümetin siyasetine egemen oldu. Henry, diğer meşru çocuğu Matilda’yı İngiltere’ye geri çağırdı ve baronlarının varisi olarak ona saygı duymasını sağladı. 1128’de Matilda, Angevin ailesinin başka bir üyesi olan Geoffrey Plantagenet ile evlendi. İngiliz baronları bir kadın ve bir Angevin tarafından yönetilmek istemedi ve Henry’nin Aralık 1135’te ölümü üzerine, iç savaşa yol açan bir halef krizi vardı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe