Ho Chi Minh kimdir? Ho Chi Minh hayatı ve biyografisi!

1 min read

Ho Chi Minh, Vietnamlı milliyetçi hareketi otuz yıldan fazla sürdü, önce Japonlara, ardından Fransız sömürge gücüne ve ardından ABD destekli Güney Vietnamlara karşı savaştı. 1954’ten ölümüne kadar Kuzey Vietnam’ın başkanıydı.

Ho Chi Minh (aslen Nguyen That Thanh) 19 Mayıs 1890’da Vietnam’ın merkezindeki Hoang Tru’da doğdu. Vietnam o zaman Fransız Hint-Çin olarak bilinen ama bir imparatorun nominal yönetimi altında bir Fransız kolonisiydi. Ho’nun babası imparatorluk mahkemesinde çalıştı, ancak Fransız sömürge gücünü eleştirdiği için görevden alındı.

1911’de Ho, bir Fransız gemisinde iş buldu ve geniş çapta seyahat etti. Londra ve Paris’te yaşadı ve Fransız komünist partisinin kurucu bir üyesiydi. 1923’te Lenin tarafından dünya çapında devrimi teşvik etmek amacıyla oluşturulan Comintern’de eğitim almak için Moskova’yı ziyaret etti. Vietnam sürgünleri arasında devrimci bir hareket örgütlemek için Güney Çin’e gitti ve 1930’da Hint-Çin Komünist Partisi’ni (ICP) kurdu. 1930’ları Sovyetler Birliği ve Çin’de geçirdi.

1941’de Japonların Hint-Çin’i işgalinden sonra, Ho eve döndü ve Japonlarla savaşmak için komünistlerin egemen olduğu bağımsızlık hareketi olan Viet Minh’i kurdu. Ho Chi Minh adını kabul etti, yani ‘Işık Getiricisi’.

İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda Viet Minh Vietnam’ın bağımsızlığını ilan etti. Fransızlar kolonilerini bırakmayı reddetti ve 1946’da savaş başladı. Sekiz yıllık savaştan sonra Fransızlar Cenevre’deki barış görüşmelerini kabul etmek zorunda kaldılar. Ülke, komünist bir kuzey ve komünist olmayan bir güneye bölündü ve Ho, Kuzey Vietnam’ın başkanı oldu. Vietnam’ı komünist yönetim altında yeniden birleştirmeye kararlıydı.

1960’ların başında, Kuzey Vietnam destekli gerillalar Vietcong Güney Vietnam hükümetine saldırdı. Komünizmin yayılmasından korkan ABD, Güney Vietnam’a artan düzeyde destek sağladı. 1965’e gelindiğinde, çok sayıda Amerikan askeri gelmeye başladı ve savaş büyük bir çatışmaya dönüştü.

Ho Chi Minh 1960’ların ortalarından itibaren sağlıksızdı ve 2 Eylül 1969’da öldü. Komünistler 1975’te Güney Vietnam’ın başkenti Saigon’u aldığında onuruna Ho Chi Minh Şehri adını verdiler.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe