Inigo Jones kimdir? Inigo Jones hayatı ve biyografisi!

1 min read

Jones, Roma’nın klasik mimarisini ve İtalyan Rönesansını İngiltere’ye tanıtmaktan sorumlu ilk İngiliz mimardı.

Jones, bir bez işçisinin oğlu olan Londra’daki Smithfield’da vaftiz edildiği 19 Temmuz 1573’ten kısa bir süre önce doğdu. Erken hayatı veya eğitimi hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmemektedir. Kesinlikle yüzyılın sonunda, muhtemelen bir patron pahasına yurtdışına seyahat etti ve İtalyan mimar Andrea Palladio’nun çalışmalarından çok etkilendi. 1600’lerin başında Jones, Kraliçe Anne James’in karısı tarafından mahkemede bir maske için kostümler ve ortamlar sağlamak için istihdam edildi, mimari komisyonlar almaya başladıktan sonra bile yapmaya devam etti. İlk bilinen binası, 1608 yılında Salisbury Kontu için tasarlanan Londra’daki Strand’daki Yeni Değişim idi. 1611’de Jones Galler Prensi Henry’ye eser araştırmacısı olarak atandı, ancak genç prens 1612’de öldü. 1613’te Jones, İtalya’yı tekrar ziyaret etmek için İngiltere’den ayrıldı. Döndükten bir yıl sonra, 1643 yılına kadar elinde tuttuğu bir pozisyonla krala sörveyör olarak atandı,

Sörveyör olarak ilk önemli görevi kraliçe için Greenwich’te bir konut inşa etmekti – Kraliçe’nin Evi. 1617’de başladı, ancak 1619’da ölümüyle çalışma askıya alındı ​​ve sadece 1635’te tamamlandı. 1619’da, Whitehall Sarayı’ndaki eski Ziyafet Evi yandı ve Jones yeni bir tane üzerinde çalışmaya başladı. 1622’de tamamlandı ve 1635’te tavanı için alegorik bir tablo Rubens’ten görevlendirildi. Jones ayrıca batı ucuna muhteşem bir portiko ekleyerek St Paul Katedrali’nin restorasyonu üzerinde çalıştı (tüm katedral Londra’nın Büyük Yangında kayboldu). Covent Garden’da Jones, Bedford’ın dördüncü earl tarafından geliştirilen karada Londra’nın ilk ‘meydanını’ (1630) yarattı ve Palladio’dan esinlenerek St Paul kilisesini tasarladı.

İngiliz İç Savaşı’nın patlak vermesi ve kralın mülklerinin ele geçirilmesi ile Jones’un sörveyör olarak istihdamı sona erdi. 1645’te Hampshire’daki Basing House’un Parlamenter kuvvetleri tarafından kuşatma ve yanma altındaydı. Tutuklanmış olabilir ve mülküne meclis tarafından el konulmuş ancak bir yıl sonra restore edilmiştir. Jones, 21 Haziran 1652’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe