Rudyard Kipling kimdir? Rudyard Kipling ve biyografisi!

1 min read

Kipling, İngiliz bir yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. En iyi İngiliz imparatorluk yönetimi döneminde Hindistan’da şiirleri ve hikayeleri ile tanınır.

Rudyard Kipling 30 Aralık 1865’te Hindistan’ın Bombay şehrinde doğdu. Babası bir sanatçı ve öğretmendi. 1870’de Kipling, Güneydoğu’da koruyucu bir ailenin yanında kalmak ve sonra Devon’daki yatılı okula gitmek için İngiltere’ye götürüldü. 1882’de Hindistan’a döndü ve boş zamanlarında şiir ve kurgu yazarak gazeteci olarak çalıştı. ‘Tepelerden Düz Masallar’ (1888) gibi kitaplar İngiltere’de başarı kazandı ve 1889’da Kipling Londra’da yaşamaya başladı.

1892’de Kipling, Amerikalı bir arkadaşın kız kardeşi Caroline Balestier ile evlendi ve çift, ailesinin yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri’nde Vermont’a taşındı. İki kızı orada doğdu ve Kipling ‘Orman Kitabı’ (1894) yazdı. 1896’da karısının ailesiyle olan bir kavga, Kipling’i İngiltere’ye geri dönmeye teşvik etti ve Sussex’e kendi ailesiyle yerleşti. Oğlu John 1897’de doğdu.

Şimdiye kadar Kipling çocuklar ve yetişkinler için son derece popüler bir yazar ve şair olmuştu. Kitapları arasında ‘Stalky and Co.’ (1899), ‘Kim’ (1901) ve ‘Pook’s Hill Puck’ (1906). ‘Just So Stories’ (1902) aslen altı yaşında zatürreden ölen kızı Josephine için yazılmıştır.

Kipling, şövalyelik ve şair ödülü de dahil olmak üzere yaşamı boyunca birçok onuru geri çevirdi, ancak 1907’de, bu kadar onurlandırılan ilk İngiliz yazar Nobel Edebiyat Ödülü’nü kabul etti.

1902’de Kipling, Doğu Sussex’te Bateman’ın adlı 17. yüzyıldan kalma bir evini satın aldı ve burada hayatının geri kalanında yaşadı. Ayrıca kış aylarında Güney Afrika’ya tekrarlanan geziler de dahil olmak üzere yoğun bir şekilde seyahat etti.

1915 yılında oğlu John, Birinci Dünya Savaşı sırasında Loos Muharebesi’nde İrlanda Muhafızları ile birlikte çalışırken kaybolmuştu. Kipling, oğlunun ölümünü kabul etmekte büyük zorluk çekti – kronik olarak kısa görüşlü John’un askeri hizmet için kabul edilmesinde büyük bir rol oynamıştı – daha sonra alayının ‘Büyük Savaşta İrlandalı Muhafızlar’ adlı bir hesabını yazdı. Ayrıca İmparatorluk Savaş Mezarları Komisyonu’na katıldı ve birçok İngiliz savaş anısına yazılan İncil ifadesini seçti: ‘Adları Artık Artık Yaşayacak’.

Kipling 18 Ocak 1936’da öldü ve Westminster Manastırı’na gömüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe