Henry Kissinger kimdir? Henry Kissinger hayatı ve biyografisi!

1 min read

Kissinger, 1960’ların ve 1970’lerin sonlarında ABD dış politikasında baskın bir rol oynayan ve ABD’nin Vietnam’a katılımının sona ermesi konusundaki görüşlerinden dolayı Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Amerikalı bir akademisyen ve politikacıdır.

Heinz Alfred Kissinger 27 Mayıs 1923’te Almanya’nın Fuerth şehrinde Nazizm’den kaçmak için 1938’de ABD’ye göç eden Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Kissinger 1943’te ABD vatandaşı oldu. Ordudaki savaş hizmetinden sonra Kissinger Harvard Üniversitesi’ne gitti. Harvard’da öğretmenlik yapmaya devam etti ve ABD hükümetine ara sıra dış politika danışmanı olarak hizmet etmeye başladı.

1969’da ABD Başkanı Richard Nixon Kissinger’i ulusal güvenlik danışmanı olarak atadı. Yol gösterici felsefesi, dış politikanın ulusal çıkarlara hizmet etmesi gerektiğiydi – ‘realpolitik’ olarak adlandırılan pragmatik bir bakış. Kissinger, Nixon’un 1972 yılında Çin ve Sovyetler Birliği’ne yaptığı iki ünlü zirve ziyaretini düzenledi. Bu ziyaretler, ABD’nin komünist güçlerle gerginliği etkisiz hale getirmeye çalıştığı detente politikasını tanıttı.

1973’te Kissinger dışişleri bakanı oldu ve böylece ABD dışında doğan bu kişi ilk kişi oldu. Gerald Ford, Nixon’u cumhurbaşkanı olarak değiştirdiğinde devlet sekreteri olarak görevine devam etti. Kissinger, ABD’nin Vietnam Savaşı’ndaki rolüne bir son verilmesi için müzakere ettiği için 1973 Nobel Barış Ödülü’nü ve Kuzey Vietnam’dan Le Duc Tho’yu aldı. 1974’te İsrail ve Mısır arasındaki 1973 Yom Kippur Savaşı’ndan sonra Orta Doğu’daki gerilimleri hafifleten ve her iki tarafın da savaştan vazgeçmeyi kabul ettiği 1975 Sina Anlaşması’na yol açan ‘mekik diplomasisi’ ile ödüllendirildi. farklılıklarını çözme yolları. 1977’de ofisten ayrıldı ve Georgetown Üniversitesi’nde çalışmaya gitti. 1985 yılında Cumhurbaşkanı Ronald Reagan’ın Dış İstihbarat Danışma Kurulu’na seçilmesi üzerine devlet hizmetine geri döndü.

2002’de Başkan George W Bush, Kissinger’i Eylül 2001’de ABD’ye yönelik terör saldırılarına katkıda bulunan istihbarat başarısızlıklarına ilişkin bağımsız soruşturmaya başkanlık etmesi için atadı. ve siyasi danışmanlık firmasındaki kişisel hissesi. Kariyeri boyunca dış ilişkiler üzerine yazmaya ve ders vermeye devam etti ve 25 yıldır hükümetin en üst kademelerinde görev almamasına rağmen hala tartışmalara neden oluyor.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe