Kirkpatrick Macmillan kimdir? Kirkpatrick Macmillan hayatı ve biyografisi!

1 min read

Macmillan, pedal bisikletinin icadı ile tanınan bir İskoç demirciydi.

Kirkpatrick Macmillan 1812’de demircinin oğlu Dumfriesshire’da doğdu. 1824’te babasıyla çalışmaya başlamadan önce genç bir adam olarak çeşitli işler yaptı. O zamanlar yakındaki bir yolda bir hobi atı sürdüğünü gördü ve kendisi için bir tane yapmaya karar verdi. Tamamlandığında, ayaklarını yere koymadan itebilirse ne kadar radikal bir gelişme olacağını anladı. Demircisinde çalışırken, yeni makinesini 1839’da tamamladı.

Bu ilk pedallı bisiklet, binicinin ayaklarının pedallardaki yatay ileri geri hareketi ile tahrik edildi. Bu hareket, bağlantı çubukları ile arka tekerlek üzerindeki kranklara aktarıldı; makine son derece ağırdı ve binmek için gereken fiziksel çaba dikkate değer olmalıydı. Bununla birlikte, Macmillan hızla zorlu ülke yollarında sürme sanatında ustalaştı ve kısa bir süre sonra Dumfries’e on dört mil yolculuk yapmaya bir saatten daha kısa sürede alıştı. Bir sonraki sömürüsü, Haziran 1842’de 68 kilometreyi Glasgow’a sürmekti. Yolculuk iki gün sürdü ve yolundan geçen küçük bir kıza hafif bir yaralanmaya neden olduğu için beş şilin para cezasına çarptırıldı.

Buluşunu patentlemeyi veya bundan para kazanmaya çalışmayı hiç düşünmemişti, ancak bunu görenlerin potansiyelini gerçekleştirmek için yavaş değildi ve yakında kopyalar satışa çıkmaya başladı. Lesmahagow’dan Gavin Dalzell, makinesini 1846’da kopyaladı ve detayları o kadar çok insana aktardı ki 50 yıldan uzun bir süredir genellikle bisikletin mucidi olarak kabul edildi. Bununla birlikte, Macmillan, icadının istediği yaygarayla ilgisiz kaldı ve alıştığı sessiz ülke hayatının tadını çıkarmayı tercih etti. 26 Ocak 1878’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe