Karl Marx kimdir? Karl Marx hayatı ve biyografisi!

1 min read

Oldukça etkili bir devrimci düşünür ve filozof olan Marx, fikirlerini kendi yaşamı boyunca gerçekleştirdiğini görmek için yaşamamıştı, ancak yazıları modern uluslararası komünizmin teorik temelini oluşturdu.

Karl Heinrich Marx 5 Mayıs 1818’de başarılı bir Yahudi avukatın oğlu olan Batı Almanya’da Trier’de doğdu. Marx, Bonn ve Berlin’de hukuk okudu, aynı zamanda Hegel ve Feuerbach’ın fikirleriyle de tanıştı. 1841’de Jena Üniversitesi’nden felsefe doktorası aldı. 1843’te, Köln’deki liberal bir gazetenin editörü olarak kısa bir büyünün ardından Marx ve eşi Jenny, radikal bir düşünce yatağı olan Paris’e taşındı. Orada devrimci bir komünist oldu ve hayat boyu süren işbirlikçisi Friedrich Engels ile arkadaş oldu. Fransa’dan ihraç edilen Marx, Engels ile ortaklığının yoğunlaştığı Brüksel’de iki yıl geçirdi. 1848’de yayınlanan ve tüm insanlık tarihinin sınıf mücadelelerine dayandığını, ancak bunların proletaryanın zaferiyle ortadan kalkacağını iddia eden ‘Komünist Manifesto’ broşürünü birlikte yazdılar.

1849’da Marx, hayatının geri kalanını geçireceği Londra’ya taşındı. Birkaç yıl boyunca ailesi yoksulluk içinde yaşıyordu, ancak daha zengin Engels onları giderek daha fazla destekleyebildi. Yavaş yavaş, Marx politik ve manevi tecritinden doğdu ve en önemli çalışma organı ‘Das Kapital’i üretti. Bu ‘işçi sınıfının incili’nin ilk cildi yaşamı boyunca yayınlanırken, geri kalan ciltler arkadaşının ölümünden sonra Engels tarafından düzenlendi.

Son yıllarında Karl Marx yaratıcı ve fiziksel bir düşüş yaşadı. Sağlık spalarında zaman geçirdi ve 1881’de karısının ve kızlarından birinin ölümünden derinden rahatsız oldu. 14 Mart 1883’te öldü ve Londra’daki Highgate Mezarlığı’na gömüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe