Michelangelo kimdir? Michelangelo hayatı ve biyografisi!

1 min read

Michelangelo ressam, heykeltıraş, mimar ve şair ve İtalyan Rönesansının en büyük sanatçılarından biriydi.

Michelangelo Buonarroti, 6 Mart 1475’te babasının yerel sulh yargıcı olduğu Floransa (İtalya) yakınlarındaki Caprese’de doğdu. Doğumundan birkaç hafta sonra aile Floransa’ya taşındı. 1488’de Michelangelo ressam Domenico Ghirlandaio’ya atandı. Daha sonra Floransa’daki sanatın önde gelen patronu Lorenzo de ‘Medici’nin evinde yaşadı.

Medici Floransa’dan kovulduktan sonra Michelangelo Bologna’ya, ardından 1496’da Roma’ya gitti. İlk eserleri bu ilk yıllarda heykeldi. ‘Pietà’ (1497) adını yaptı ve Floransa’ya ünlü bir heykeltıraş olarak döndü. Burada ‘David’i (1501-1504) üretti.

1505 yılında Papa II.Julius Michelangelo’yu Roma’ya geri çağırdı ve Julius’un kendi mezarını tasarlaması için onu görevlendirdi. Julius ve Michelangelo arasındaki kavgalar ve sanatçının zamanıyla ilgili diğer birçok talep nedeniyle, proje asla tamamlanmadı, ancak Michelangelo mezar için bir Musa heykeli üretti.

Michelangelo’nun bir sonraki büyük komisyonu Vatikan’daki Sistine Şapeli’nin tavanıydı (1508-1512). Bir zamanlar büyük bir sanat eseri olarak tanındı ve o zamandan beri Michelangelo, İtalya’nın en büyük yaşayan sanatçısı olarak kabul edildi.

Yeni papa Leo X daha sonra Floransa’daki San Lorenzo kilisesinin cephesini yeniden inşa etmek için Michelangelo’yu görevlendirdi. Program sonunda terk edildi, ancak Michelangelo’nun bir mimar olarak faaliyetinin başlangıcını işaret ediyor. Michelangelo ayrıca San Lorenzo’daki Medici Şapeli’nde Giuliano ve Lorenzo de ‘Medici’ye anıtlar tasarladı.

1534’te Michelangelo Roma’ya döndü ve burada Sistine Şapeli’nin sunak duvarında (1537-1541) ‘Son Yargı’yı boyamakla görevlendirildi. 1546’dan itibaren mimar olarak, özellikle de St Peter’ın büyük kilisesinde giderek daha aktif hale geldi. 18 Şubat 1564’te Roma’da öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe