Jean Moulin kimdir? Jean Moulin hayatı ve biyografisi!

1 min read

Moulin, Alman işgaline karşı spontan Fransız partizan faaliyetinin dağınık unsurlarını birleştiren İkinci Dünya Savaşı’ndaki Fransız Direnişinin bir kahramanıydı.

Jean Moulin, 20 Haziran 1899’da Fransa’nın güney batısında, tarih profesörünün oğlu Beziers’de doğdu. 1918’de orduya katıldı ama hiçbir zaman harekete geçmedi. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Moulin kamu hizmetine katıldı ve Fransa’daki en genç ofis sahibi Chartres’in kaymakam ya da bölge yöneticisi olmak için hızla yükseldi

Moulin’in politikası aşırı soldaydı ve Haziran 1940’ta işgalci Gestapo tarafından tutuklandığı ve şüpheli bir komünist olarak işkence gördüğü zaman sürpriz değildi. Moulin kendi boğazını keserek intihar etmeye çalıştı, ancak bir gardiyan onu buldu ve iyileştiği hastaneye kaldırıldı. Kasım 1940’a kadar Vichy hükümeti seçilen tüm sol kanat yetkililere görevden alınmasını emretti. Moulin, şimdi iyileşti, kimseyi görevden almayı reddetti ve görevinden uzaklaştırıldı. O andan itibaren hayatını Almanlara direnmeye adadı. Eylül 1941’de, ‘Özgür Fransız’ lideri Charles de Gaulle ve sürgün edilmiş diğer Fransız liderlerle tanışmak için Fransa’dan Londra’ya kaçırıldı. Ocak 1942’de örgütlü bir Direniş hareketi kurmak için Fransa’ya paraşütle atıldı. Kod adı ‘Max’ti.

Mayıs 1943’te Ulusal Direniş Konseyi’ni kurduktan kısa bir süre sonra Moulin ihanete uğradı ve 21 Haziran’da yakalandı. Lyon ve Paris’te Gestapo tarafından sorguya çekildi ve işkence sonucu 8 Temmuz 1943’te onu Almanya’ya götüren bir trende öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe