Wilfred Owen kimdir? Wilfred Owen hayatı ve biyografisi!

1 min read

Owen, çalışmaları Batı Cephesinde hizmet sırasında yaşadığı zulüm ve savaş israfındaki öfkesi ile karakterize edilen bir İngiliz şairdi.

Wilfred Edward Salter Owen, 18 Mart 1893’te Shropshire, Oswestry’de doğdu. Okuldan sonra öğretim asistanı oldu ve 1913’te iki yıl dil öğretmeni olarak Fransa’ya gitti. Genç olarak şiir yazmaya başladı.

1915’te orduya katılmak için İngiltere’ye döndü ve Manchester Alayı’na alındı. İngiltere’de eğitimin geri kalanını Ocak 1917’nin başlarında batı cephesine bıraktı. Ağır dövüşten sonra kendisine kabuk takması teşhisi kondu. İngiltere’ye tahliye edildi ve Haziran ayında Edinburgh yakınlarındaki Craiglockhart Savaş Hastanesi’ne geldi. Orada şair olarak ün yapmış ve Owen’in görüşlerini paylaşan şair Siegfried Sassoon ile tanıştı. Sassoon, Owen’in şiirlerini incelemeyi kabul etti, ona cesaret verdi ve Robert Graves gibi edebi figürlerle tanıştırdı.

Sassoon’un şiirlerini okumak ve çalışmalarını Sassoon ile tartışmak, Owen’in tarzını ve şiir anlayışını kökten değiştirdi. Ağustos 1918’de Fransa’ya döndü ve Ekim ayında cesaret için Askeri Haç ile ödüllendirildi. 4 Kasım 1918’de adamlarını Ors’taki Sambre kanalına yönlendirmeye çalışırken öldürüldü. Ölüm haberi 11 Kasım Ateşkes Günü’nde ailesine ulaştı.

Sassoon tarafından düzenlenen ve 1920’de yayınlanan, Owen’in tek şiir hacmi, ‘Dulce et Decorum Est’ ve ‘Mahkum Gençlik Marşı’ da dahil olmak üzere Birinci Dünya Savaşı’nın en dokunaklı İngiliz şiirlerinden bazılarını içerir.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe