II. Richard kimdir? II. Richard hayatı ve biyografisi!

1 min read

Richard, 1377’den 1399’a kadar İngiltere’nin Plantagenet kralıydı ve IV.Henry tarafından gasp edildi.

Richard, 6 Ocak 1367’de Kara Prens Edward’ın oğlu ve III. Edward’ın torunu Bordeaux’da doğdu. Richard’ın babası 1376’da ve ertesi yıl büyükbabası öldü ve Richard 10 yaşındayken kral oldu. Ülke büyük ölçüde amcası John of Gaunt tarafından yönetildi. Richard’ın saltanatının ilk krizi 1381 Köylü İsyanı idi. Genç kral, Wat Tyler liderliğindeki isyancılarla tanışmak için cesurca yola çıktı. Tyler öldürüldü ve isyan ezildi.

Richard hükümetin kontrolünü ele geçirmeye başladığında, bir grup popüler olmayan favori yaptı. Fransa’da savaşmak için para talebi, parlamentoyu bu favorilerin işten çıkarılmasını talep etti. Richard’ın reddetmesi parlamentoyu şansölyesi Suffolk Kont’u etkilemeye ve kralın faaliyetlerini denetlemek için bir komisyon oluşturmaya teşvik etti. Richard bu önlemlerin makul olduğunu ilan ettiğinde, parlamento ve muhalifleri 1388’de bazıları idam edilen en yakın arkadaşlarını yasaklayarak misilleme yaptılar. Richard yenildi ve beş ‘Lordlar Temyizcisi’nin taleplerine boyun eğdi.

Sekiz yıl boyunca Richard, Gaunt ve Lordlar Temyiz Eden ile açık bir uyum içinde çalıştı. Yine de intikam bekliyordu. Yavaş yavaş ikinci, daha güçlü bir kraliyetçi parti kurdu. 1397’de üç temyizciyi tutukladı ve denedi. Arundel ihanetten hüküm giydi ve idam edildi, Warwick sürgün edildi ve Gloucester hapse atıldı ve öldürüldü. Richard’a ömür boyu gelir verildi ve parlamentonun yetkileri bir komiteye devredildi.

Eylül 1398’de Gaunt’un oğlu Henry Bolingbroke ile Norfolk Dükü Thomas Mowbray arasında iki eski temyizci arasındaki kavga, krala intikam almak için başka bir fırsat verdi ve ikisini de yasakladı. Gaunt Şubat 1399’da öldüğünde, Richard Bolingbroke’a geçecek olan geniş Lancastrian mülklerine el koydu. Mayıs ayında Richard İrlanda’daki kampanyaya gitti.

Bolingbroke İngiltere’yi işgal etti ve hem asil hem de halk desteğini topladı. Ağustos ayında İngiltere’ye dönen Richard kavga etmeden teslim oldu. Eylül ayında feragat etti ve Bolingbroke tahta IV. Henry olarak yükseldi. Ekim ayında Richard, dört ay sonra öldüğü Pontefract Kalesi’nde hapsedildi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe