Maximilien Robespierre kimdir? Maximilien Robespierre hayatı ve biyografisi!

1 min read

Robespierre, Fransız Devrimi’nin en etkili isimlerinden biri haline gelen bir Fransız avukat ve politikacıydı.

Maximilien Marie Isidore de Robespierre, 6 Mayıs 1758’de bir avukatın oğlu Arras’ta doğdu. Paris’te eğitim gördü ve babasıyla aynı mesleğe girdi. Mayıs 1789’da toplanan ve daha sonra Ulusal Kurucu Meclis’te görev yapan mülkler genel başkan yardımcılığına (bir parlamento biçimi, ancak gerçek güç olmadan) seçildi.

Robespierre, monarşiye yönelik saldırıları ve demokratik reformları savunması nedeniyle giderek daha popüler hale geldi. Nisan 1790’da, güçlü Jacobin siyasi kulübünün başkanı seçildi. Ağustos 1792’de monarşinin çöküşünden sonra, Robespierre Paris için ilk ulusal milletvekili seçildi. Konvansiyon monarşiyi kaldırdı, Fransa’yı bir cumhuriyet ilan etti ve kralı ihanet için yargılanıyor, tüm önlemler Robespierre tarafından şiddetle destekleniyor. Kral, Ocak 1793’te idam edildi.

Kralın infazından sonraki dönemde, sözleşmedeki gerilimler Jacobins ve daha ılımlı Girondins arasında bir güç mücadelesine yol açtı. Jacobins mafya gücünü kontrol altına almak için kullandı ve Girondin liderleri tutuklandı. Ülkenin kontrolü Robespierre’in üyesi olduğu Kamu Güvenliği Komitesine geçti. Hızla komite üzerinde baskın güç haline geldi.

Komite, ülkedeki yabancı işgal tehdidi ve artan düzensizliğin arka planına karşı, devrimin düşmanları olarak kabul edilen herkesi acımasızca ortadan kaldırarak ‘Terör Saltanatı’nı başlattı. Bunlar arasında Georges Danton gibi önde gelen devrimci figürler vardı.

Mayıs 1794’te Robespierre, Ulusal Konvansiyonun Yüce Varlığın kültü olan Fransa için yeni bir resmi din ilan etmesinde ısrar etti. Bu, Robespierre’nin tutkulu bir savunucu olduğu filozof Jean-Jacques Rousseau’nun düşüncesine dayanıyordu.

‘Terör Saltanatı’nın ve Robespierre’nin otokrasisinin yoğunlaşması onu giderek daha popüler hale getirdi. Fransız askeri başarıları bu tür acımasızlık gerekçelerini baltaladı ve Robespierre’yi devirmek için bir komplo kuruldu. 27 Temmuz 1794’te bir mücadeleden sonra tutuklandı. Ertesi gün Robespierre, bir mermiden çeneye yaralandı ve en yakın destekçilerinden 21’i giyotinde idam edildi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe