Peter Roget kimdir? Peter Roget hayatı ve biyografisi!

1 min read

Roget bir İngiliz doktor, yazar ve mucitti, ancak bugün en iyi ‘eş anlamlılar’ ile biliniyor.

Peter Mark Roget 18 Ocak 1779’da İsviçreli bir din adamının oğlu Londra’da doğdu. Edinburgh Üniversitesi’nde tıp okudu ve 1798’de mezun oldu. Genç bir doktor olarak tüberküloz ve ‘gülme gazı’ olarak bilinen azot oksidin etkileri üzerine çalışmalar yaptı, sonra anestezik olarak kullandı.

Roget Bristol ve Manchester’da çalıştı ve bir süre için özel bir eğitmendi ve Avrupa’ya yaptığı suçlamalarla seyahat etti. 1808’de Londra’ya taşındı ve tıbbi konularda ders vermeye devam etti. Kraliyet Cemiyeti üyesi oldu ve 1827’den 1848’e sekreter olarak görev yaptı.

1814’te sayıların köklerini ve güçlerini hesaplamak için bir slayt kuralı icat etti. Bu, hesap makinesinin yaşına kadar okullarda ve üniversitelerde ortak para birimi olan slayt kurallarının temelini oluşturdu. Ayrıca optik ve kaleydoskopun nasıl geliştirilebileceğine dair bir yazı ile de ilgilendi. Daha sonra hayatında bir hesaplama makinesi yapmaya çalıştı. Ayrıca günün ansiklopedilerine katkıda bulunan çok çeşitli konular üzerine yazdı.

1840 yılında, Roget etkili bir şekilde tıptan emekli oldu ve hayatının geri kalanını, eşanlamlı sözlük olan ‘Roget’in İngilizce Kelimeler ve İfadeler Sözlüğü’ adlı projeye harcadı. 1805 gibi erken bir dönemde, kendi kişisel kullanımı için, üretken yazımını geliştirmek için kullandığı küçük bir endeksli kelime kataloğu derlemişti. Eşanlamlılar sözlüğü 1852’de yayınlandı ve hiç baskısı olmadı.

Roget 12 Eylül 1869’da öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe