Prens Rupert kimdir? Prens Rupert hayatı ve biyografisi!

1 min read

Rupert, I. Charles’ın yeğeniydi ve İngiliz İç Savaşı sırasında Kraliyet süvarilerine komuta etti.

Rupert 17 Aralık 1619’da Prag’da doğdu. Tam adı Bavyera dükü olan Ren nehrinin sayma palatini idi, ancak Ren Prensi Rupert olarak biliniyordu. Babası, seçmen palatine, Bohemya’nın kısaca hükümdarıydı, ancak 1620’de Rupert’in çocukluğunu geçirdiği Hollanda’ya kaçmak zorunda kaldı. Annesi I. Charles’ın kız kardeşi Elizabeth’ti. Rupert asker oldu ve Otuz Yıl Savaşı’nda (1618-1648) savaştı. Bu ona 1642’de İngiliz İç Savaşı’nda I. Charles’ın ordusuna katıldığında faydalı bir askeri deneyim kazandırdı.

Yakında kraliyetçi süvarilere liderlik etmek için atandı ve Ekim 1642’de Edgehill’deki savaşın ilk büyük savaşında savaştı. Süvari suçlaması parlamenterleri tamamen yönlendirdi, ancak onları kaçırdı ve onları savaş alanından çok fazla takip etti. kararlı bir yenilgi vermek. Diğer Kraliyetçi komutanlarla ilişkileri zayıf olmasına rağmen, diğer askeri başarılar ona müthiş bir ün kazandırdı. Onu kibirli düşünüyorlardı ve profesyonellik eksikliği olarak gördükleri için sabırsızdı.

1644’te Rupert, York kuşatmasının muhteşem rahatlamasına neden oldu, ancak Temmuz ayında Marston Moor’da bir parlamento ordusu tarafından yenildi, kraliyetçiler için York’u ve İngiltere’nin kuzeyini kaybetti. Haziran 1645’te, kraliyetçilerin yenildiği Naseby Savaşı’na katıldı. Rupert şimdi Charles’a meclisle anlaşma imzalamasını tavsiye etti, ancak kral hala kazanabileceğine inanıyordu. Eylül ayında Rupert, Bristol’u parlamentoya teslim etti. Buna karşılık kral aniden komisyonunu geri çekti. Rupert Hollanda’da sürgüne gitti.

1648’de İngiliz donanmasının bir kısmı, Ocak 1649’da Galler Prensi’nin Rupert komutasını verdiği Hollanda için sakatlandı ve yelken açtı. Deniz harekatı Rupert’in gemilerini önce Kinsale’ye, sonra Lizbon’a ve Kasım 1650’de İspanya’nın güneydoğusundaki Kartagena’dan İngiliz Milletler Topluluğu amiral Robert Blake’in yenmesi için aldı. Rupert kaçtı ve önümüzdeki on yılı Batı Hint Adaları’nda ve sonra Almanya’da geçirdi.

1660’ta monarşinin restorasyonundan sonra Rupert, İkinci ve Üçüncü Anglo-Hollanda Savaşlarında savaşan bir dizi İngiliz deniz komutanlığı düzenledi. 19 Kasım 1682’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe