George Reginald Starr kimdir? George Reginald Starr hayatı ve biyografisi!

1 min read

Starr, SOE’nin en başarılı savaş zamanı ajanlarından biri olan İngiliz bir maden mühendisiydi.

George Reginald Starr 1904 yılında Shropshire’da bir Amerikan baba ve İngiliz bir anne olarak dünyaya geldi. Maden mühendisi oldu ve 1920’lerde ve 1930’larda çalışmaları onu tüm Fransa ve Belçika’nın her yerine götürdü. İkinci Dünya Savaşı’nda İngiliz Dunkirk’ten tahliye edildikten sonra Orduya katıldı ve dil becerileri kısa bir süre sonra onu Özel Harekat Yöneticisine (SOE) götürdü. Kardeşi John da bir SOE ajanıydı. Starr’a ‘Hilaire’ kod adı verildi ve Kasım 1942’de direnişe yardım etmek için Fransa’ya gönderildi. Castelnau’da bulunan ve emekli bir Belçikalı maden mühendisi olarak poz veren Starr, Güney Fransa’da Bordeaux, Toulouse ve Pireneler çevresinde son derece başarılı ‘Wheelwright’ direniş ağını kurdu.

Wheelwright ağının temel görevi Almanları D-Day’e kadar taciz etmekti. 1944 baharında, ‘Armagnac Group’ harekete geçti, demiryolu hatlarını havaya uçurdu, telefon kablolarını kesti, yakıt çöplerini sabote etti ve iletişimi bozdu. Ana kampanyaları, İkinci SS Panzer bölümü ‘Das Reich’, Normandiya savaş alanını güçlendirmek için Toulouse yakınlarındaki Montauban’dan taşınmaya çalıştığı D-Day’ın ardından geldi. Bir dizi cesur saldırıda, Starr’ın direniş savaşçıları bölümü kuzeye doğru savaşmaya zorladılar, bu yüzden sonunda dağınık hale geldiler ve Müttefik istila plajlarına saldırmak için çok geç oldular.

Eylül 1944’te Starr, Almanlar kaçarken Toulouse bölgesini, Özgür Fransız lideri Charles de Gaulle’nin tahrişine karşı etkili bir şekilde kontrol ediyordu.

Savaştan sonra Müttefikler tarafından dekore edilen Starr, Alman kömür madenciliği endüstrisinin yeniden inşasına yardımcı oldu. 1980’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe