James Watt kimdir? James Watt hayatı ve biyografisi!

1 min read

Watt, buhar motoru teknolojisindeki gelişmeleriyle ünlü bir İskoç mucidi ve makine mühendisiydi.

James Watt, 18 Ocak 1736’da Greenock’ta doğdu. Babası müreffeh bir gemi yazarıydı. Watt başlangıçta matematiksel enstrüman üreticisi olarak çalıştı, ancak kısa sürede buhar motorlarıyla ilgilenmeye başladı.

İlk çalışan buhar motoru 1698’de patentlenmişti ve Watt’ın doğumuna kadar Newcomen motorları ülkenin dört bir yanındaki madenlerden su pompalamıştı. 1764 yılında Watt’a tamir etmesi için bir model Newcomen motoru verildi. Umutsuzca verimsiz olduğunu fark etti ve tasarımı geliştirmek için çalışmaya başladı. Buhar motoru için büyük buhar kayıplarını önleyen ayrı bir yoğuşma odası tasarladı. 1769’daki ilk patenti bu cihazı ve Newcomen’in motorundaki diğer geliştirmeleri kapsıyordu.

Watt’ın ortağı ve destekçisi mucit John Roebuck’dı. 1775 yılında Roebuck’ın ilgisi Birmingham’da bir mühendislik çalışmasına sahip olan Matthew Boulton tarafından devralındı. Watt’la birlikte buhar motorları üretmeye başladı. Boulton & Watt, önemli talebi karşılayan, ülkenin en önemli mühendislik firması oldu. Başlangıçta bu, Cornish maden sahiplerinden geldi, ancak kağıt, un, pamuk ve demir fabrikalarının yanı sıra içki fabrikaları, kanallar ve su işlerine de yayıldı. 1785 yılında Watt ve Boulton Kraliyet Cemiyeti üyeleri seçildi.

1790’da Watt varlıklı bir adamdı ve 1800’de emekli oldu ve kendini tamamen araştırma çalışmalarına adadı. Motorun içindeki buhar basıncını kaydeden döner motor, çift etkili motor ve buhar göstergesi gibi diğer önemli buluşların patentini aldı.

Watt 19 Ağustos 1819’da öldü. Elektrik ve mekanik gücün bir ölçü birimi olan watt, onuruna adlandırıldı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe