Josiah Wedgwood kimdir? Josiah Wedgwood hayatı ve biyografisi!

2 mins read

Wedgwood yenilikçi bir tasarımcı, yüksek kaliteli seramik üreticisi ve sosyal reform kampanyacısıydı.

Josiah Wedgwood, 12 Temmuz 1730’da Staffordshire, Burslem’de bir çömlekçi ailesinde doğdu. Babasının 1739’daki ölümü, onu daha sonra çırak olacağı en büyük kardeşi Thomas’ın çanak çömlekinde ‘atıcı’ olarak çalışmaya başladı. Çiçek hastalığı saldırısı Josiah’ı ciddi şekilde zayıflattı ve 1768’de sağ bacağının kesilmesi gerekti. Bu, fırlatmayı terk etmek zorunda kaldığı anlamına geliyordu, ancak daha sonra çömlekçinin zanaatına daha geniş bir içgörü kazandı – örneğin ‘modeller’ in çalışması – ve bu onun deney sevgisini teşvik etti.

Thomas, Josiah’ı iş dünyasında bir ortaklığı reddetti, bu yüzden genç adam önce John Harrison tarafından işletilen küçük bir çömlekçiye, daha sonra da daha mutlu bir şekilde Fenton’dan Thomas Wheildon firmasına taşındı. Oradan, önce kuzeninin Ivy House’unda ve daha sonra Brick House fabrikasında kendi çalışmalarını açtı. Bu çalışmalarda Wedgwood kendisi birçok model yaptı ve ayrıca kil karışımları hazırladı. Haziran 1769’da Thomas Bentley ile ortaklaşa Stoke-on-Trent yakınlarındaki Etruria’da yeni bir fabrika açtı. Fabrikaya, Wedgwood’un işçilerinin ve ailelerinin iyi bir ortamda yaşayabileceği bir köy bağlıydı.

Wedgwood, günün beceriksiz sıradan tabaklarını büyük ölçüde geliştirdi, dayanıklı, basit ve düzenli mallar getirdi. Krem rengi toprak kapları, 1762’de kraliçenin çömlekçisini atayan Kraliçe Charlotte’un ardından ‘Kraliçe Eşyası’ olarak vaftiz edildi. Diğer seçkin kullanıcılar arasında 1774’te 952 adet parça sipariş eden Rusya İmparatoriçesi II. Catherine de vardı.

Wedgwood 1773 yılında baryum sülfat (kalafat) denedi ve ondan jasper üretti. Jasperware, bir dizi süs eşyası için kullanılan, genellikle mavi olan metalik oksitleri, genellikle beyaz olan ayrı kalıplanmış kabartmalarla harmanlar. Bu tür kabartmalar John Flaxman tarafından Wedgwood için tasarlandı. Diğer mallar, Yunan vazolarını taklit etmek için sıklıkla kırmızı gibi ‘encaustic’ renkler ile zenginleştirilmiş siyah bazaltları içeriyordu.

Wedgwood, temel olarak fırın sıcaklıklarını ölçmek için pirometreyi icat etmek için 1783’te Kraliyet Cemiyeti üyesi seçildi. Etkin fabrika organizasyonuna ve hammadde nakliyesini ve Grand Trunk Kanalı gibi kanallar ve karayoluyla bitmiş malların taşınmasına da büyük ilgi gösterdi.

1780’de Wedgwood’un uzun vadeli iş ortağı öldüğünde, arkadaşı Erasmus Darwin’den yardım istedi. Darwin’in oğlu daha sonra Wedgwood’un kızıyla evlenirdi ve evrim teorisini formüle eden doğa bilimci Charles Darwin’in ebeveynleriydi. Charles da kendisi bir Wedgwood ile evlenirdi.

Wedgwood 3 Ocak 1795’te öldüğünde, çocuklarına başarılı bir iş ve servet bıraktı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe