ABD yasama organı nedir? Amerika'da yasam organı nedir?
ABD yasama organı nedir? Amerika'da yasam organı nedir?
/

ABD yasama organı nedir? Amerika’da yasam organı nedir?

1 min read

Yasama kolu, -Kongre- 50 eyaletin her birinin seçilmiş temsilcilerinden oluşur. Hükümetin, federal yasa çıkarma, federal vergi toplama, savaş ilan etme ve yabancı ülkelerle yapılan anlaşmaları yürürlüğe koyma yetkisine sahip olan tek dalıdır.

Temsilciler Meclisi üyeleri, 2 yıllık dönemler için seçilir. Her üye, kendi yaşadığı eyaletteki bir bölgeyi temsil eder. Bölgelerin adedi, her 10 yılda bir yapılan nüfus sayımı ile belirlenir. Yoğun nüfusa sahip eyaletler daha çok temsilci gönderebilir. Küçük eyaletlerin bazılarının 1 temsilcisi olabilir. Temsilciler Meclisi’nde toplam 435 üye bulunur.

Senatörler, 6 yıllık dönemler için seçilir. Her ayeletin, nüfusuna bakılmaksızın 2 senatörü vardır. Senatörler, dönüşümlü olarak değişir. Her 2 yılda bir Senato’nun üçte biri yenilenir. 100 tane Senatör bulunur.

Bir tasarının yasalaşması için hem Temsilciler Meclisi’nden hem de Senato’dan geçmesi zorunludur. Her iki kuruma sunulan tasarı bir ya da daha fazla kurul tarafından incelenir, oylanır. Ondan sonra Meclis’te ya da Senato’da tartışılır. Eğer biri tarafından onaylanırsa, tetkik için diğerine gönderilir. Eğer bir tasarı Meclis’ten ve Senato’dan değişikliğe uğrayarak geçerse, her iki kurum üyeleri bu konularda uzlaşmak üzere “toplantı komitesi”nde bir araya gelir. Kongre üyelerini, tasarı lehine ya da aleyhine ikna etmeye çalışan gruplara “lobi” adı verilir. Yaptırım güçlerini yasama sürecinin her aşamasında kullanırlar. Her iki kurum tasarı üzerinde anlaştığı zaman, onay için başkana gönderilir.

Rate this post
Haber Oku
Astroloji