ABD’li şirketler, Şubat ayındaki yıkıcı depremlerin ardından Türkiye ve Suriye halkına yardım etmek için yardım ekipmanı taşıyor ve yiyecek, para ve malzeme bağışında bulunuyor. New York Norwich merkezli Chobani yoğurt şirketinin kurucusu Hamdi Ulukaya, depremlerin ardından bir tweet’te, “[Türkiye] ve bölgedeki kardeşlerimizin çaresizce yardımımıza ihtiyacı var” dedi.
Ulukaya, deprem yardımı için 10.3 milyon dolar toplayan Türkiye Hayırseverlik Fonu’na 1 milyon dolar bağışladı. Ulukaya ayrıca 1 milyon dolara kadar ek bağış sözü verdi. Her biri en az 1 milyon dolar taahhüt eden Coca-Cola, McDonald’s, PepsiCo, uzay ve havacılık şirketi Sierra Nevada Corporation’ın sahipleri ve Starbucks da dahil olmak üzere birçok ABD’li girişimci ve işletme deprem yardımına bağışta bulundu.
Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan, ABD Ticaret Odası Vakfı ile ABD-Türkiye İş Konseyi’nin 10 Şubat’ta düzenlediği ortak toplantısında, “Bu zor zamanlar insanları bir araya getiriyor” dedi. “İş dünyasından şimdiden çok cömert bağışlar aldık ve onlardan ellerinden gelen her şekilde yardım etmelerini istiyoruz.”
27 Şubat itibariyle, ABD’li işletmeler deprem yardımı için 88 milyon dolardan fazla bağışta bulundu. ABD hükümeti, Türkiye ve Suriye halkına 185 milyon dolarlık insani yardım sağlıyor ve ilk depremin hemen ardından arama kurtarma ekipleri konuşlandırdı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanlar her gün para ve malzeme bağışlıyor. İşte birkaç girişimci, işletme ve kurumsal vakfın nasıl yardımcı olduğunun listesi.
Yerel şefler ve gönüllülerle çalışan World Central Kitchen, depremden sonraki 10 günde 1 milyon öğün yemek verdi. 2010 Haiti depreminden sonra şef José Andrés tarafından kurulan World Central Kitchen, Türkiye’de hayatta kalanlara ve ilk müdahale ekiplerine hizmet verdi ve sınırdan Suriye’ye yemek gönderdi.
Andrés, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Diplomatic Culinary Partnership’in 9 Şubat’ta yeniden lansmanına gönderdiği bir video mesajında, “Bir tabak yemeğin cesaret verme, umut sağlama ve insanları birbirine yakınlaştırma gücünü gördüm,” dedi.
McDonald’s
Depremzedeleri Türkiye’deki restoranlarına taşıyan McDonald’s, burada 100.000 öğün ücretsiz yemek dağıttı. Restoran zinciri ayrıca Save the Children ve World Central Kitchen dahil olmak üzere felakete müdahale eden yardım gruplarına 1 milyon dolar taahhüt etti. McDonald’s ayrıca, üyeleri hem Türkiye’de hem de Suriye’de yanıt veren Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi’ne yılda 1 milyon dolar bağışlıyor.
Starbucks
Starbucks ve vakıfları, Kızıl Haç ve Kızılay, Dünya Merkezi Mutfağı, Uluslararası Kurtarma Komitesi ve Gezegen Su Vakfı gibi yardım gruplarına 1 milyon dolar sağlıyor. Seattle merkezli zincir, Türkiye genelindeki 600’den fazla kafesinin çalışanlarına yiyecek, tehlike ödemesi ve barınma sağlamak için yerel ortaklarla birlikte çalışıyor.
Boeing
ABD’li uçak üreticisi Boeing, Türkiye’deki Kızılhaç ve Kızılay’a 500.000 ABD doları taahhütte bulundu ve çalışanlarının katkı payını deprem yardımına eşitliyor.
UPS
United Parcel Service (UPS) nakliye şirketi, uluslararası yardım gruplarıyla ortaklaşa çalışıyor ve Türkiye’ye insani yardım ve acil durum malzemeleri taşıyor.
Pepsi ve Coca-Cola
Meşrubat üreticileri Coca-Cola ve PepsiCo, Türkiye’deki yardım gruplarına sırasıyla 1 milyon dolar ve 1,2 milyon dolar bağışta bulundu. PepsiCo, ortakları aracılığıyla sıcak yemek, barınak, taşınabilir şarj cihazları, uyku yastıkları ve diğer ihtiyaçları sağlıyor. Coca-Cola ve Türk Kızılayı’nın da aralarında bulunduğu ortakları, en çok etkilenen bölgelerde şişelenmiş su sağlıyor ve okulları restore ediyor.
Amazon
Amazon, bağışlanan ısıtıcıların, battaniyelerin, barınak malzemelerinin ve giysilerin depremzedelere hızla ulaşmasını sağlamak için ilk müdahale ekiplerine yardım malzemeleri ve ekipman taşıyor. Şirket ayrıca depreme müdahale eden kuruluşlar ve arama kurtarma çalışmaları için 600.000 $ bağışta bulundu.
SpartanNash
Michigan merkezli gıda dağıtımcısı SpartanNash, Springfield, Missouri merkezli bir yardım kuruluşu olan Convoy of Hope aracılığıyla hayatta kalanlara şişelenmiş su ve çocuk bezi bağışlıyor. SpartanNash CEO’su Tony Sarsam, ” Türkiye ve Suriye’deki yıkım tasavvur edilemez ve kritik yardımı olabildiğince hızlı sağlamak için stoklarımızda bulunan malzemeleri kullanmak zorunda hissediyoruz” dedi. “Yardım etme fırsatı için minnettarız.”