Agricola kimdir? Agricola hayatı ve biyografisi!

1 min read

Agricola, Britanya valisi olarak kuzey İngiltere, İskoçya ve Galler’in geniş bölgelerini fetheden bir Roma devlet adamı ve askeriydi. Hayatı bugün bizim için iyi biliniyor çünkü damadı tarihçi Tacitus, hayatta kalan ayrıntılı bir biyografisi yazdı.

Gnaeus Julius Agricola MS 13 Temmuz 40 tarihinde Roma’nın bir parçası olan Güney Fransa’da yüksek rütbeli bir ailede dünyaya geldi. Kariyerine İngiltere’de askeri bir kürsü olarak başladı ve MS 61’de Boudicca ayaklanmasının ezilmesine katılmış olabilir. MS 69 iç savaşı sırasında Agricola başarılı bir imparator olma girişiminde Vespasian’ı destekledi. Agricola, Britanya’da bir Roma lejyonuna komuta etmek için atandı. Daha sonra üç yıl boyunca Aquitania valisi (güneydoğu Fransa) olarak görev yaptı ve Roma’da bir süre sonra MS 78’de Britanya valisi oldu.

O gelir gelmez Agricola kuzey Galler’de Roma otoritesini savunmak için kampanya başlattı. Tacitus’a göre Menai Boğazı’nı geçti ve Anglesey’i aldı. MS 79-80 arasında, Agricola kuzeye İskoçya’ya taşındı ve burada Roma askeri kontrolünü pekiştirdi ve ülke çapında batıdan doğuya bir dizi kale inşa etti. MS 81 – 83 yılları arasında Agricola, Forth-Clyde hattının kuzeyinde kampanya yürüttü ve MS 84’te Mons Graupius savaşında Calgacus yönetimindeki Kaledonya kabileleriyle yüzleşti. Kaledonyalılar yönlendirildi, ancak Agricola’nın adanın fethedildiği iddiasına rağmen, kuzeyden Roma güvenliğine yönelik tehdit tamamen kaldırılmadı.

Ertesi yıl Agricola Roma’ya geri çağrıldı ve MS 23 Ağustos’ta orada öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe